Avtomobilska industrija mora nove avtomobile do leta 2010 opremiti z e-klicem Foto: RTV SLO
Avtomobilska industrija mora nove avtomobile do leta 2010 opremiti z e-klicem Foto: RTV SLO

E-klic je avtomatični sistem za obveščanje o prometnih nesrečah na podlagi enotne evropske številke za klic v sili, 112. Avtomobil v primeru hude nesreče samodejno pokliče najbližji center za pomoč kjer koli v Evropi in sporoči osnovne informacije o nesreči in natančen kraj dogodka. Tak klic lahko reši življenja, posebej če se noben potnik ni sposoben odzivati.

Hitro posredovani podatki rešujejo življenja
Tako posredovani podatki bi čas odziva reševalcev zmanjšali za 50 odstotkov na podeželju in 40 odstotkov v mestnem okolju. Po izračunih bi sistem rešil 2.500 življenj letno in v 15 odstotkih primerov, ki niso smrtni, zmanjšal resnost poškodb.

Memorandum o soglasju glede klica v sili so že podpisale nekatere države, in sicer Avstrija, Grčija, Italija, Ciper, Litva, Slovenija, Finska, Švedska, Švica, Norveška, Nemčija in Islandija. Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding pa je avtomobilsko industrijo pozvala, naj se drži časovnega okvirja za vgraditev sistema e-klica in tako prispeva k varnosti Evropejcev.