Evrokomisarka se zavzema za fukcionalno ločitev telekomov na upravljavce omrežja in ponudnike storitev. Foto: EPA
Evrokomisarka se zavzema za fukcionalno ločitev telekomov na upravljavce omrežja in ponudnike storitev. Foto: EPA
Lojze Peterle
Komisarka se je v Sloveniji mudila na povabilo evroposlanca Alojza Peterleta. Foto: RTV SLO

Kot je povedala evropska komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding na obisku v Ljubljani, bo nova uredba doprinesla večjo konkurenco na evropskem trgu telekomunikacij. Konkurenco namreč za zdaj ovirajo monopoli velikih nacionalnih telekomov. Podobno je tudi v Sloveniji. "Konkurenca v Sloveniji je daleč od popolne in zaskbljeni smo nad tem stanjem," je povedala Redingova.

Redingova napoveduje razbitje monopolov velikih telekomunikacijskih podjetij, kar naj bi spodbudilo evropsko gospodarstvo.

Komisarka odločno v boj za svobodo medijev
Komisarka je potrdila prejem peticije več kot 400 novinarjev, ki opozarjajo na cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, in ob tem odločno podprla svobodo medijev. "Vedno bom povzdignila glas v podporo novinarjem, ki čutijo, da so pod pritiskom," je dejala. Redingova je izrazila zaskrbljenost tudi nad dogajanji v slovenskem filmskem skladu.

Redingovo sprejeli številni politiki
Redingova se je v okviru delovnega obiska srečala z ministroma za gospodarstvo in razvoj, Andrejem Vizjakom in Žigo Turkom, ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem, ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom ter novo ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojco Kucler Dolinar. Sprejela sta jo tudi predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije Antonom Kokaljem.

Na obisk je prišla na povabilo Lojzeta Peterleta, ki ga je označila za "velikega državnika". Po njenih besedah je Peterle, s katerim sta tudi osebna prijatelja, eden najbolj spoštovanih evropskih politikov, ki deluje za dobro Slovenije in Evrope.