Slovenske vinjete so trn v peti predvsem Hrvatom in Avstrijcem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske vinjete so trn v peti predvsem Hrvatom in Avstrijcem. Foto: MMC RTV SLO

"Takih odločitev ne sprejemamo ob sredah, temveč ob četrtkih, in po pričakovanjih bo ta odločitev sprejeta kmalu," je na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo sprožitev postopka proti Sloveniji zaradi vinjet, odgovoril tiskovni predstavnik komisije Fabio Pirotta.

Evropska komisija je presodila, da obstaja možnost, da uvedba vinjet ni v skladu s pravnim redom EU-ja, in od Slovenije junija zahtevala pojasnila glede uvedbe vinjet. V odgovoru je Slovenija zapisala, da uvedba ne diskriminira na podlagi državljanstva, ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU-ja, ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga. Komisija bo natančno analizirala slovenski odgovor in nato predvidoma sprožila postopek.

Postopek proti članici zaradi kršenja pogodb je sestavljen iz treh stopenj - uradnega opozorila, zahteve po spremembi spornih ukrepov in - če država kršitve ne odpravi - izročitve primera Sodišču evropskih skupnosti.

Za odgovor je mesec dni časa
Slovenija naj bi tako danes dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU-ja. Nato imajo slovenske oblasti približno mesec dni časa za odgovor, komisija pa nato, če bo treba, pošlje opomin pred postopkom na evropskem sodišču, to pa mora storiti najpozneje v šestih mesecih.

T. V.