Del infrastrukture plinovoda Severni tok 1 v Nemčiji. Dobava je trenutno zmanjšana zaradi vzdrževalnih del, ki naj bi se končala v četrtek. Foto: Reuters
Del infrastrukture plinovoda Severni tok 1 v Nemčiji. Dobava je trenutno zmanjšana zaradi vzdrževalnih del, ki naj bi se končala v četrtek. Foto: Reuters

Države članice naj bi porabo plina med avgustom in marcem zmanjšale za 15 odstotkov v primerjavi s povprečno porabo v istem obdobju med letoma 2016 in 2021.

Evropska komisarka za energetiko Kadri Simson je poudarila, da se je poraba v Uniji zmanjšala le za pet odstotkov, in to kljub zmanjšani dobavi iz Rusije in višjim cenam.

Komisija bi lahko zmanjšanje porabe za 15 odstotkov tudi zakonsko zapovedala, če bi obstajalo veliko tveganje resnega pomanjkanja plina v EU-ju.

To bi se zgodilo v primeru popolne prekinitve ruske dobave, kar se predsednici von der Leyen zdi "verjeten scenarij".

"Rusija nas izsiljuje. Rusija uporablja energijo kot orožje. In zato mora biti Evropa v vsakem primeru, ne glede na to, ali gre za delno, večjo ali popolno prekinitev ruskega plina, pripravljena," je na novinarski konferenci povedala von der Leyen.

"Rusija nas izsiljuje," trdi Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Von der Leyen: Turbina na poti v Rusijo

Dodala je, da bo popravljena turbina za plinovod Severni tok 1 pravočasno prispela v Rusijo, saj je že na poti. Turbina tudi ni izgovor, da Rusija ne bi ponovno začela z dobavami plina v Evropo, ko se v četrtek konča vzdrževanje plinovoda. "Mimogrede, obstajajo tudi alternativne turbine, ki ustrezajo plinovodu. To ni ena in edina turbina na svetu, ki ustreza," je dejala.

Ob popolni ustavitvi padec BDP-ja za 1,5 odstotka

Evropska komisija je ocenila, da bi v primeru popolne ustavitve dobave v kombinaciji s hladno zimo povprečni bruto domači proizvod Unije padel za do 1,5 odstotka.

Predlog komisije sicer potrebuje podporo večine članic. Diplomati držav Unije bodo o predlogu razpravljali v petek, članice bi ga lahko potrdile na zasedanju ministrov za energetiko 26. julija.

Evropske smernice: Manj ogrevanja in hlajenja – zamenjava plina s premogom ali jedrsko energijo pa naj bo začasna

Bruselj je države pozval, naj do konca septembra posodobijo svoje načrte, kako nameravajo doseči ta cilj. Komisiji morajo o napredku poročati vsaka dva meseca.

Sorodna novica Nemčija znova zaganja termoelektrarne na fosilna goriva. Scholz: Gre za začasno rešitev.

Da bi države lahko dosegle 15-odstotno zmanjšanje porabe, je komisija predstavila tudi evropski načrt, ki vključuje ukrepe, načela in merila za usklajeno zmanjšanje.

Osredotoča se na zamenjavo plina z drugimi energenti, pri čemer naj imajo prednost obnovljivi viri energije ter alternative, ki manj onesnažujejo okolje. Zamenjava s premogom, nafto ali jedrsko energijo naj bo začasna, poudarjajo v Bruslju.

Poudarjajo še pomen varčevanja z energijo. Komisija vse članice poziva, naj s kampanjami spodbujajo k manj intenzivnemu ogrevanju in hlajenju. Z nižjo temperaturo pozimi in višjo poleti v zgradbah, ki jih upravljajo javne institucije, so lahko tudi "zgled državljanom".

Putin posvaril pred zmanjšanjem dobave, če ne bo turbine

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v torek v Teheranu posvaril, da se ruske dobave plina v Evropo zmanjšajo za polovico. To bi se zgodilo v primeru, da rusko energetsko podjetje Gazprom ne bi dobilo nazaj plinske turbine, ki je na popravilu v Kanadi.

Sorodna novica Turbina Severnega toka 1 poslana v Nemčijo, iz Azerbajdžana v EU še več plina

Putin je še dejal, da so se evropske države usmerile v "netradicionalne vire energije," za svoje težave pa naj bi skušale okriviti Rusijo.

Ruski voditelj je opozoril še, da bi načrt Zahoda za omejitev cen ruske nafte destabiliziral svetovni trg in povzročil rast cen. "Slišimo nekaj norih idej o omejevanju količine ruske nafte in omejevanju cen ruske nafte," je dejal Putin. "Rezultat bo dvig cen. Cene bodo poskočile v nebo," je prepričan Putin.

Poudaril je še, da Gazprom izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti, ni pa še prejel dokumentacije o dobavi plinske turbine za plinovod Severni tok 1, ki je na popravilu v Kanadi.

Brez nje naj bi se dobave plina v Evropo znižale za okoli polovico, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Kanada je sicer v nedeljo kljub nasprotovanju Ukrajine popravljeno plinsko turbino poslala v Nemčijo, od koder naj bi jo nato poslali v Rusijo.

Zmanjšana dobava plina ob vzdrževanju

Plinovod Severni tok 1, ki je na morskem dnu Baltika in povezuje Rusijo in Nemčijo, ima dnevno zmogljivost približno 167 milijonov kubičnih metrov plina, Gazprom pa je prejšnji mesec to količino zmanjšal na 67 milijonov kubičnih metrov na dan.

Zmanjšanje je posledica letnega vzdrževanja, s katerim so začeli v ponedeljek in naj bi se končalo v četrtek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kmalu brez ruskega plina?