Javna naročila naj bi čez nekaj let potekala brez dodatne papirologije prek elektronskega naročanja. Foto: MMC RTV SLO
Javna naročila naj bi čez nekaj let potekala brez dodatne papirologije prek elektronskega naročanja. Foto: MMC RTV SLO

Evropske vlade, občine in druge javne ustanove samo prek objave v evropskem uradnem listu vsako leto oddajo za več kot 400 milijard evrov naročil za blago, storitve in gradbena dela. A naročanje z javnimi razpisi je zapleteno, v razpisni dokumentaciji pa pogosto ni mogoče jasno opredeliti posebnih zahtev, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular.

Evropska komisija zato predlaga novosti - javna naročila naj bi poenostavili, bolj prilagodili srednjim in malim podjetjem ter določili tudi osnovna skupna pravila za koncesije. V prihodnje bo zato pogosteje mogoče ponudnika izbrati na podlagi pogajanj.

Vse dokumente bo predložil le izbrani ponudnik
Da bodo podjetja s ponudbami imela manj stroškov, bo v od dveh do treh letih naročanje, pri katerem je treba spoštovati evropske predpise, potekalo po elektronski poti. Dokumentacijo z vsemi dokazili o izpolnjevanju pogojev bo moral predložiti samo izbrani ponudnik, ne pa vsa podjetja, ki se bodo prijavila na razpis. Samo s tem naj bi jim po ocenah komisije vsako leto prihranil 170 milijonov evrov stroškov.

Lažje kandidiranje zunaj svoje države
Nova pravila bodo okrepila delovanje notranjega trga in olajšala podjetjem kandidiranje za javne posle tudi prek meja svojih držav, pravi komisar za notranji trg Michel Barnier. Povečati želimo delež srednje velikih in malih podjetij, ki sodelujejo pri javnih naročilih, poudarja komisar, saj so to podjetja z največjim potencialom za rast in nova delovna mesta. Nova evropska pravila bodo zato med drugim omejila zahteve glede finančne sposobnosti ponudnika.

Zadnjo besedo ima parlament
Tudi v prihodnje pa bodo dovoljeno favoriziranje do okolja prijaznih izdelkov in storitev ter invalidskih in podobnih podjetij. Predloge Komisije sicer do uveljavitve čaka še dolga pot, zadnjo besedo bosta imela Svet ministrov in Evropski parlament.