Ekonomisti menijo, da bo morala poljska vlada zbrati predvsem politično voljo za izpolnitev kriterijev za prevzem evra, še posebej, kar zadeva proračunski primanjkljaj. Foto: EPA
Ekonomisti menijo, da bo morala poljska vlada zbrati predvsem politično voljo za izpolnitev kriterijev za prevzem evra, še posebej, kar zadeva proračunski primanjkljaj. Foto: EPA
Pariz in Berlin za sankcije

Dan pred vrhom evroskupine sta nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy v skupnem pismu vodilnim predstavnikom Evropske unije pozvala k krepitvi nadzora nad proračunskimi politikami v območju evra. Predlagala sta "učinkovitejše sankcije" za kršilce evropskih pravil in "trden okvir" za spopadanje s krizami, kot je grška.

Po njunem mnenju je grška dolžniška kriza pokazala, da so vse države v območju evra odgovorne za stabilnost skupne evropske valute, zato je treba na podlagi težav te krize sprejeti vse ukrepe, ki so potrebni za preprečitev podobnih kriz v prihodnosti.

Potrebne so reforme
Merklova in Sarkozy pričakujeta, da bodo voditelji evroskupine na petkovem zasedanju poslali jasen znak glede pripravljenosti na reforme v območju evra, pri čemer sta izpostavila "okrepitev proračunskega nadzora v območju evra, vključno z učinkovitejšimi sankcijami v primeru čezmernih javnofinančnih primanjkljajev, in krepitev koherence med nacionalnimi proračunskimi postopki ter paktom o stabilnosti in rasti".

Premislek je potreben tudi glede ravnanja v morebitnih prihodnjih krizah in vzpostavitve "trdnega okvira" za reševanje kriz, kot je grška. Za zdaj takega mehanizma še ni, čeprav ga predvideva Lizbonska pogodba, zato so morale države z evrom skupaj z Mednarodnim denarnim skladom pripraviti zasilen mehanizem za pomoč Grčiji v višini 110 milijard evrov.

Prirejanje statističnih podatkov je še ena težava, ki je prišla na plan ob krizi v Grčiji, saj je ta dolga leta zavajala s statistikami o stanju svojih financ. "Okrepiti moramo tudi kakovost nadzora nad statistikami," sta poudarila Merklova in Sarkozy, ki nezanesljivosti grških statističnih podatkov pripisujeta večji del krivde za nezaupanje finančnih trgov do Grčije.

Poljska z evrom ne pred 2015
Grška dolžniška je prekrižala načrte Poljski, ki si je želela skupno evropsko valuto prevzeti leta 2012, a je zdaj namestnik guvernerja poljske centralne banke Witold Kozinski dejal, da bodo s tem načrtom malce počakali, čeprav ni razkril, kdaj bi se lahko njegova država pridružila evroskupini. Po mnenju poznavalcev bi lahko Poljska v območje evra vstopila leta 2015.

Pariz in Berlin za sankcije