Kurz zagovarja ostrejši nadzor zunanjih meja EU-ja. Foto: Reuters
Kurz zagovarja ostrejši nadzor zunanjih meja EU-ja. Foto: Reuters
Lezbos
Geslo avstrijskega predsedovanja je "Evropa, ki varuje". Foto: Reuters
Kurz proti nezakonitemu priseljevanju

poudaril, bo njihova prioriteta boj proti nezakonitemu priseljevanju.

Kurz je dejal, da je množičen prihod prebežnikov v zadnjih letih povzročil veliko negotovost med ljudmi v Evropi in omajal njihovo zaupanje v "sposobnosti zagotavljanja zaščite". Zato morata biti "naša najvišja prioriteta" varnost v Evropi in zaščita evropskih državljanov, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Nadzor zunanjih meja Unije je po njegovih besedah temeljni pogoj, "če želimo ohraniti stoletni projekt schengenskega prostora brez meja". Pri tem je poudaril tudi sodelovanje s severnoafriškimi državami.

Centri za pridržanje prebežnikov kot prava smer
Na vrhu EU-ja prejšnji teden v Bruslju je bil dosežen pomemben korak v pravo smer, je še poudaril. "Odločilno je namreč, kje se izkrcajo v Sredozemskem morju rešeni migranti. Mi moramo odločati, kdo lahko pride v EU in kdo ne," je poudaril in izpostavil dogovor o t. i. platformah za izkrcanje prebežnikov oziroma centre za njihovo pridržanje zunaj EU-ja.

Voditelji članic Unije so se dogovorili tudi o krepitvi evropske agencije za varovanje zunanjih meja Frontex, kar bodo po besedah predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja uresničili že do leta 2020, namesto do leta 2027, kot je bilo sprva predvideno. Frontex bo po novem sestavljalo 10.000 pripadnikov, dobil pa bo tudi dodatna letala, ladje in vozila.

Geslo avstrijskega predsedovanja je "Evropa, ki varuje", po besedah Kurza pa se takšna Evropa ne konča na zunanjih mejah EU-ja. Med prioritetami avstrijskega predsedovanja naj bi bila tako tudi stabilnost na t. i. Zahodnem Balkanu. Pozdravil je dogovor o imenu Makedonije, ki sta ga sklenili Skopje in Atene, ter zeleno luč za pristopna pogajanja Unije z Makedonijo in Albanijo.

Kurz je napovedal tudi zavzemanje za digitalizacijo. "V zadnjih 20 letih smo (na tem področju) malo zaspali," je opozoril. Potreben je "pravi nov začetek", če želijo biti evropska podjetja še naprej ipomembna na svetovnem trgu, je dodal.

Za spoštljiva pogajanja o proračunu
Spregovoril je tudi o pogajanjih o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021–2027, pri čemer je dejal, da se je treba pogajati spoštljivo. Ne sme pa biti članic prvega in drugega razreda, je poudaril. Glede brexita je dejal, da mora Evropa ostati enotna, in se zavzel za urejen izstop Velike Britanije iz EU-ja.

Kurz je bil v razpravi evropskih poslancev in poslank deležen tako podpore kot kritik. Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v parlamentu Manfred Weber je dejal, da ima avstrijski kancler polno podporo pri nadzoru zunanjih meja.

Vodja evropskih socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann je ob tem opozoril, da "se na področju migracij že spoprijemamo z evropsko krizo", kjer vidimo učinek domin in razpad schengena. "Pred kratkim smo, denimo, na avstrijsko-slovenski meji videli 700 oboroženih pripadnikov varnostnih sil," je dodal, pri čemer je mislil na vajo avstrijskih oblasti za ustavitev prebežnikov v Špilju.

Vodja liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt pa je poudaril, da v Evropi ni migrantske krize, "imamo politično krizo na hrbtih migrantov". Po njegovih besedah so problem ljudje, kot sta italijanski skrajno desni notranji minister Matteo Salvini in madžarski premier Viktor Orban.

Kurz proti nezakonitemu priseljevanju