Pred vstopom v EU mora Hrvaška spremeniti ustavo. Foto: EPA
Pred vstopom v EU mora Hrvaška spremeniti ustavo. Foto: EPA

Spremembe je predlagala Hrvaška demokratska skupnost (HDZ). Zagreb mora med drugim izvesti referendum o vstopu Hrvaške v EU. Po srečanju vladne koalicije je predsednik delovne skupine za ustavne spremembe in saborske komisije za ustavo Vladimir Šeks izjavil, da vladajoča stranka predlaga, da bi se o vstopu Hrvaške v Unijo lahko izrekli vsi državljani, ki pa bodo morali priti na volišča na Hrvaškem, saj glasovanje v tujini ne bo mogoče.

Referendum le na Hrvaškem?
"Pri referendumu o vstopu v EU gre za specifične razmere. Vsaka država glede na svoje okoliščine poskuša olajšati sprejetje referendumske odločitve in zmanjšati morebitna evrofobična presenečenja. Ne bo mogoče voliti zunaj Hrvaške," je dejal Šeks. Novi list meni, da je HDZ tak način referenduma predlagal zaradi strahu, da bi hrvaška diaspora lahko ovirala vstop Hrvaške v EU.

Milorad Pupovac iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) pa je dejal, da bi moralo enako pravilo veljati tudi za druge volilne procese. Na Hrvaškem že dlje časa poteka razprava o volitvah, saj ima zaradi neurejenih volilnih seznamov in možnosti glasovanja hrvaških državljanov v tujini Hrvaška več volivcev kot prebivalcev.

Spremembev v sabor predvidoma čez dva tedna
O predlogu bodo še razpravljali, ker bodo s spremembami zajeli tudi vrnitev Slovencev in Bošnjakov v preambulo ustave, uveljavili brezplačno in vsem dostopno splošno izobraževanje ter določili, da kazniva dejanja iz časa privatizacije ne morejo zastarati, je napovedal Šeks in dodal, da bodo predlog ustavnih sprememb poslali v sabor čez približno 14 dni.