Protestniki opozarjajo, da ni nihče glasoval za položaj, v katerem se je Velika Britanija znašla po referendumu. Foto: EPA
Protestniki opozarjajo, da ni nihče glasoval za položaj, v katerem se je Velika Britanija znašla po referendumu. Foto: EPA
Protest
Velika Britanija se je z brexitom ustrelila v koleno, sporoča protestnica. Foto: Reuters
V Londonu množičen protest proti brexitu

Po napovedih organizatorjev naj bi bil to "največji, najglasnejši in najpomembnejši" tovrstni protest, poroča BBC. Protest, ki se je začel opoldne po krajevnem času v središču mesta, organizira kampanja People's Vote (Glas oziroma izbira ljudstva), ki poziva k referendumu o končnem dogovoru o brexitu.

Medtem ko je britanska konservativna premierka Theresa May možnost tovrstnega referenduma sicer že izključila, poslanci in poslanke glavnih političnih strank proteste podpirajo.

Organizatorji so pričakovali, da se bo demonstracij skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi iz vse države, nato pa sporočili, da se jih je udeležilo kar 700.000. Policija pa pravi, da ni mogla oceniti števila protestnikov. Britanski mediji ocenjujejo, da je to največji protest v zadnjih 15 letih oziroma po protestih proti napadu na Irak leta 2003, ki so sicer potekali na isti dan, 15. februarja, po vsem svetu.

Spomnimo, britanski volivci in volivke so junija leta 2016 z majhno razliko izglasovali izstop države iz Unije. Za brexit jih je glasovalo 51,89 odstotka, proti pa 48,11 odstotka.

Opozicijski poslanec laburistične stranke Andrew Adonis, podpornik novega referenduma o brexitu, je dejal, da sta "kaos in zmeda v pogajanjih o brexitu razkrila, da bo tudi najboljši sporazum, ki je zdaj na mizi, slab za Veliko Britanijo".

Londonski laburistični župan Sadiq Khan pa je dejal, da je jasno, da premierka zdaj ponuja le "slab sporazum o brexitu ali nikakršen sporazum". Kot je dodal, je to "milijon kilometrov daleč od tega, kar je bilo obljubljeno pred dvema letoma in pol".

Na protestu veliko mladih
BBC poroča, da se je protesta udeležilo veliko mladih, med njimi tudi taki, ki so bili v času referenduma o brexitu premladi, da bi na njem oddali svoj glas. Takšen primer je 20-letna študentka španščine Emily Longman. Prihodnje leto bi morala iti študirat v tujino, a kot je dodala, nihče ne ve, kaj se bo zgodilo s financiranjem v okviru programa Erasmus.

Joe Trickey, ki na dan shoda praznuje 83. rojstni dan, pa je dejal, da močno verjame, da je EU "kraj miru in moči".

Brez napredka v pogajanjih
Voditelji članic EU-ja tudi prejšnji teden v Bruslju niso dosegli napredka glede brexita, manj kot pol leta pred datumom izstopa pa je na mizi le zamisel o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu.

Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. Velika težava je tudi notranja politična razklanost britanske politike glede tega vprašanja.

Trenutno se sicer pojavlja možnost nekajmesečnega podaljšanja prehodnega obdobja, ki naj bi po trenutno veljavnem dogovoru trajalo od brexita, ki je načrtovan za 29. marec prihodnje leto, do konca decembra 2020.

V Londonu množičen protest proti brexitu