Začela se je konferenca o prihodnosti Evrope, s katero želijo Evropsko unijo približati državljanom. Foto: BoBo
Začela se je konferenca o prihodnosti Evrope, s katero želijo Evropsko unijo približati državljanom. Foto: BoBo

Kot poroča spletna stran EU-ja, je francoski zunanji minister Robert Schuman v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med tukajšnjimi narodi.

Schuman se je zavzel za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Ta predlog velja za začetek povezovanja držav v EU.

Ljudje morajo biti v samem osrčju vseh naših politik, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: AP
Ljudje morajo biti v samem osrčju vseh naših politik, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: AP

V ospredju potrebe ljudi

Z letom dni zamude se je začela konferenca o prihodnosti Evrope, s katero želijo EU približati državljanom, prisluhniti njihovim skrbem in ambicijam ter oblikovati sklepe, ki bodo predstavljali smernice za prihodnjo usmeritev Unije.

Proces posvetovanj bo trajal leto dni, pri tem pa bo imela pomembno vlogo tudi Slovenija, ki bo v drugi polovici predsedovala Svetu EU-ja.

"Ljudje morajo biti v samem osrčju vseh naših politik. Zato si želim, da bi vsi Evropejci in Evropejke dejavno prispevali h konferenci o prihodnosti Evrope in imeli vodilno vlogo pri določanju prednostnih nalog Evropske unije. Samo skupaj lahko zgradimo Unijo prihodnosti," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Sorodna novica Omrežje 6G, samorogi in kvantna tehnologija: Kaj bo EU-ju prineslo "digitalno desetletje"?

Od visokih predstavnikov EU-ja do državljanov Unije

Na uvodnem dogodku ob začetku konference v Evropskem parlamentu v Strasbourgu so z nagovori nastopili francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsedujoči Svetu EU-ja, portugalski premier Antonio Costa, pa tudi sopredsedujoči izvršnemu odboru konference.

Macron: Evropa potrebuje nov demokratični navdih

Evropa potrebuje nov demokratični navdih, je dejal Macron in vse ljudi povabil k široki razpravi o prihodnosti EU-ja, da se lahko Unija prilagodi izzivom, ki jo čakajo. Kot je dejal, so številne krize, nazadnje pa predvsem epidemija covida-19, pokazale tako prednosti kot pomanjkljivosti Evrope. Medtem ko se prvim ne bi smeli odreči, bo treba druge odpraviti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Evropsko sodelovanje je rešilo in rešuje življenja, je naša prednost," je prepričan. Evropska demokracija je demokracija kompromisov in to moramo ohraniti, a je ob tem treba okrepiti učinkovitost, da se bomo lahko hitreje in odločneje odločali, je še povedal.

Covid-19 je bil po besedah predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija pomembna lekcija za vse. "Po 15 mesecih krize zelo dobro vemo, kaj je in kaj ni delovalo," je povedal v nagovoru na današnjem dogodku v Evropskem parlamentu, s katerim se je začela konferenca o prihodnosti Evrope.

Costa: Evropa mora temeljiti na državljanih

"Če želimo, da bo Evropa imela prihodnost, mora temeljiti na državljanih," je dejal portugalski premier Antonio Costa, katerega država trenutno predseduje Svetu EU-ja. Tako kot preostali govorci je poudaril, da posvetovanja ne smejo potekati samo v Bruslju, ampak na vseh ravneh. "Na konferenci lahko sodelujete vsi. Predstavite svoje predloge in želje. Skupaj bomo zgradili prihodnost Evrope," je dejal.

Von der Leyen: Slišati moramo tudi mlade

"Konferenca je namenjena vsem Evropejcem, da lahko skupaj govorimo o skupni viziji naše Evropske unije," je dejala Ursula von der Leyen. "To je priložnost, da združimo Evropejce. Da skupaj delamo za skupne cilje za našo prihodnost, kot so to delale prejšnje generacije," je dodala.

Po njenih ocenah je zelo pomembno, da se sliši tudi mlade. "Pandemija jim je ukradla več kot le eno leto. Ukradla jim je izkušnje, ki jih potrebuje vsak mlad človek. Veselje in prijateljstva, ki te za vedno zaznamujejo. Priložnosti za rast, učenje in tveganja," je povedala. "Zamujenega časa ne moremo nadomestiti, lahko pa zgradimo nekaj pravičnejšega in boljšega zanje in z njimi," je dodala.

Po videopovezavi so svoje prispevke predstavili tudi državljani in predstavniki civilne družbe.

V plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu je bilo navzočih tudi 27 študentov iz vseh držav članic Unije, ki sodelujejo v programu Erasmus+, približno 300 državljanov pa se je dogodka udeležilo na daljavo.

Konferenca je rdeča nit drugih dogodkov, s katerimi bodo Unija in države članice zaznamovale dan, ko se spominjamo Schumanove deklaracije.

Konferenca o prihodnosti Evrope