Madžarska in Poljska ne želita sprejemati prebežnikov. Foto: EPA
Madžarska in Poljska ne želita sprejemati prebežnikov. Foto: EPA

Obe članici sta na četrtkovem zasedanju notranjih ministrov EU-ja glasovali proti reformi azilnih pravil.

"Bruselj zlorablja svojo moč. Na silo želijo premestiti prebežnike na Madžarsko. To je nesprejemljivo, Madžarsko želijo na silo spremeniti v migrantsko državo," je na Facebooku zapisal madžarski premier Viktor Orban.

Notranji ministri EU-ja so se na četrtkovem zasedanju v Luxembourgu dogovorili o zaostritvi azilnih postopkov. Načrti med drugim vključujejo tudi t. i. mehanizem obvezne solidarnosti, s čimer bi zagotovili skupno podporo članicam, kamor prihaja največ prebežnikov. Manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, bi v skladu z dogovorom plačale znesek v vrednosti 20.000 evrov na prosilca za azil.

Madžarska in Poljska sta glasovali proti predlogu, medtem ko so se Bolgarija, Litva, Malta in Slovaška glasovanja vzdržale.

Kot je po srečanju v Luxembourgu dejal državni sekretar na madžarskem notranjem ministrstvu Bence Retvari, bi obvezna porazdelitev prebežnikov med države članice, kot to predlaga EU, povzročila, da bi, po njegovih besedah, nezakoniti prebežniki in trgovci z ljudmi odločali o tem, kdo bo živel v Evropi.

Predlog o porazdelitvi bremen je po njegovem mnenju "nesorazmeren" in "nevaren", saj vsebuje mehanizem, ki spodbuja t. i. nezakonite migracije, je še dejal Retvari po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Predlagani mehanizem obvezne solidarnosti zavračajo tudi v Varšavi. Poljska se je uspešno spopadla z največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni, je na Twitterju medtem poudaril poljski minister za evropske zadeve Szymon Szynkowski vel Sek, pri čemer je mislil na sprejem 1,6 milijona beguncev iz Ukrajine.

"Mehanizem obvezne premestitve se je že sesul kot hiša iz kart in se je izkazal za neuporabnega ter škodljivega," je še zapisal minister in ob tem dodal: "Ne bomo sprejeli, da nam vsiljujejo absurdne ideje."

EU bližje dogovoru o prenovi azilnega sistema