Je vlada z odločitvijo o ustanovitvi organa popustila Bruslju? Foto: EPA
Je vlada z odločitvijo o ustanovitvi organa popustila Bruslju? Foto: EPA

Novi organ bo ustanovljen do 21. novembra, njegova naloga bo preprečevati, odkrivati in odpravljati nepravilnosti v zvezi z upravljanjem sredstev EU-ja, piše v uradnem listu. Organ bo lahko posredoval, če druge pristojne institucije ne bodo sprejele vseh potrebnih ukrepov za preprečevanje zlorab.

V Budimpešti so napovedali tudi oblikovanje delovne skupine za boj proti korupciji, ki bo sestavljena iz članov vlade, ustanovljena pa bo do 1. decembra.

Kot piše v uradnem listu, so reforme odgovor na postopek, ki ga je proti Madžarski sprožila Evropska komisija in ki lahko vodi v zamrznitev ali zmanjšanje evropskih sredstev za obdobje 2021–2027.

Komisija je namreč aprila proti Madžarski uradno sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, ki je namenjen zaščiti finančnih interesov EU-ja pred kršitvami načel pravne države, ki jih kršijo vlade držav članic EU.

Tudi Madžarska potrebuje evropska sredstva

Bruselj poleg tega Madžarski še vedno ni odobril niti 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

V časopisu Nepszava zapisali, da odločitev vlade premierja Viktorja Orbana "črno na belem" kaže, da je vlada popustila pred zahtevami Evropske komisije in se jim uklanja.

Po drugi strani je Jozsef Peter Martin iz madžarske Transparency International podvomil glede neodvisnosti organa, ki ga ustanavlja vlada, v boju proti korupciji. Dodal je, da bodo oceno ukrepov sicer podali, ko bodo seznanjeni s podrobnostmi.

Orban je pred aprilskimi volitvami, na katerih je njegova stranka prepričljivo zmagala, trdil, da evropskega denarja sploh ne potrebuje. A gospodarske razmere so se medtem tudi na Madžarskem poslabšale zaradi naraščanja inflacije in padanja vrednosti forinta, zato želi zdaj pomiriti skrbi Bruslja in doseči, da bo država dobila sredstva, ki ji pripadajo.