Malala Jusafzaj je po besedah predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza navdih za vse. Foto: Reuters
Malala Jusafzaj je po besedah predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza navdih za vse. Foto: Reuters

Izobraženi in talentirani ljudje so resnična moč, ne pa tone orožja in tisoči vojakov.

Malala Jusafzaj
Malala Jusafzaj in Martin Schulz
Malalo je sprejel predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Foto: Evropski parlament
Malala prejela nagrado Saharov

16-letno dekle, ki jo svet pozna kot zagnano borko za pravico pakistanskih deklic do izobraževanja, je po prejemu nagrade Saharov za svobodo misli in človekove pravice nagovorila evropske poslance. Svoj govor je začela s citatom Voltaira: "Ne strinjam se s tem, kar praviš, a do smrti bom branil tvojo pravico, da to poveš." Dejala je, da ji je v veliko čast, da je prejela nagrado, ki ji daje pogum, da bo nadaljevala svoje poslanstvo. Dodala je še, da je zelo počaščena tudi, ko pogleda na seznam predhodnih prejemnikov nagrade, med katerimi so Nelson Mandela, Aung San Su Či in Kofi Anan.

"Nagrado posvečam skritim junakom Pakistana in ljudem po vsem svetu, ki se borijo za osnovne človekove pravice," je povedala Malala in Evropsko unijo, ki jo je poimenovala kot dober primer enotnosti, pozvala, naj pogleda prek meja Evrope v države, kjer ljudje še vedno nimajo enakih pravic in kjer so kršene osnovne človekove pravice do govora in mišljenja. "Številni otroci nimajo hrane, nimajo vode in nimajo pravice do izobrazbe. 57 milijonov otrok ne more v šolo, to mora vzbuditi vašo vest, saj si sveta brez izobrazbe ne moremo predstavljati," je dejala Malala.

"Tukaj smo, da ukrepamo!"
"Deklice so prisiljene v poroke, so žrtev trgovine z ljudmi, ne morejo v šolo. Prisotno je nasilje, a obstaja tudi upanje. Veliko je ovir na poti k uspehu, saj so zapostavljene, ker so revne, a vseeno imajo upanje. Deklice so tarče spolnega nasilja in zlorab, niso svobodne, a obstaja upanje. Zaradi terorizma je bilo uničenih na stotine šol, otroci nimajo dostopa do izobrazbe, prisoten je strah, a obenem tudi upanje. In veste, zakaj? Upanje je, ker smo vsi skupaj združeni, da pomagamo tem nedolžnim otrokom. Tukaj smo, da ukrepamo," je Malala potrkala na vest evropskih parlamentarcev in vseh, ki so poslušali njen navdihujoč govor.

16-letnica, ki jo je v Strasbourgu spremljal oče, je spregovorila tudi o nujni spremembi ideologije. "Spremenimo ideologijo moči, saj močne države svoje moči ne bi smele meriti z vojsko, številom vojakov in orožja. Primerjati bi se morali v stopnji pismenosti, katera država ima več izobraženih ljudi, katera država zagotavlja enakost med moškimi in ženskami. Izobraženi in talentirani ljudje so resnična moč, ne pa tone orožja in tisoči vojakov. Spremenimo koncept," je odločno dejala Malala in evropske države ob tem pozvala, naj resnično pomagajo revnejšim državam, predvsem v Aziji in še posebej Pakistanu.

"Otroci hočejo samo knjigo in pisalo"
"Upam, da bomo skozi enotnost in odločnost dosegli svoj cilj. In da bomo pomagali 57 milijonom otrok. Ti nočejo iPhonea, nočejo x-Boxa, nočejo denarja in igrač. Hočejo samo knjigo in pisalo," je svoj govor sklenila Malala Jusafzaj in požela stoječe ovacije.

Malalino zagretost je pred njenim govorom pohvalil tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je deklici tudi podelil nagrado. Dejal je, da je Malala milijonom otrok dala upanje in da izobraževanje ne sme biti privilegij, ampak da mora biti temelj za življenje. Ob svetovnem dnevu otrok je tako parlamentarce pozval, naj sprejmejo zavezo, da se bodo borili za pravico do izobraževanja za vse otroke. "Vsak deček, vsaka deklica v vsaki državi, mestu in vasi na svetu mora imeti pravico brezplačno obiskovati šolo," je dejal Schulz.

Malala s svojimi idejami navdihuje ves svet
Malala Jusafzaj, ki je bila tudi ena izmed nominirank za letošnjo Nobelovo nagrado za mir, je borka za pravice deklic v Pakistanu. Oktobra lani so jo talibani ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje. Znana je postala leta 2009, ko je za BBC pisala blog o svojem življenju pod talibansko vladavino in pomanjkanju izobraževanja za deklice. Julija letos je imela govor v Generalni skupščini Združenih narodov, kjer je obljubila, da je nikoli ne bodo mogli utišati. "En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet," je njena misel, ki je obkrožila svet in postala vir navdiha.

Nagrado Saharov v spomin na sovjetskega fizika in oporečnika Andreja Saharova vsako leto podeli Evropski parlament, velja pa za najuglednejšo nagrado na področju človekovih pravic v Evropi. Nagrado podeljujejo od leta 1988, nagrajenec pa prejme tudi 50.000 evrov. Malalo so v boju za nagrado podprle tri največje politične skupine v Evropskem parlamentu, tako da je bila absolutna favoritinja za letošnjo nagrado.

Izobraženi in talentirani ljudje so resnična moč, ne pa tone orožja in tisoči vojakov.

Malala Jusafzaj
Malala prejela nagrado Saharov