Theresa May ostaja neomajna - če ji ponudba Bruslja ne bo všeč, je pripravljena pogajanja tudi zapustiti. Foto: Reuters
Theresa May ostaja neomajna - če ji ponudba Bruslja ne bo všeč, je pripravljena pogajanja tudi zapustiti. Foto: Reuters

"To in nekateri drugi komentarji evropskih voditeljev kažejo, da prihajajo časi, ko bodo ta pogajanja težka," je Mayeva povedala za BBC. Ponovila je tudi svoje stališče, da je pripravljena pogajanja zapustiti tudi brez dogovora, če ji ponudba Bruslja ne bo všeč.

Voditelji 27 članic EU-ja so v soboto v Bruslju rekordno hitro sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije. Otok so ob tem opozorili, naj si nikar ne misli, da bi z delitvijo Unije olajšal dogovor.

Najprej vprašanja o izstopu, nato pa naprej
Politične smernice bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki jih bo Evropska komisija predlagala 3. maja, članice pa naj bi jih potrdile 22. maja. Pogajanja se bodo predvidoma začela šele po britanskih volitvah 8. junija.

V EU-ju ob tem poudarjajo postopen pristop k pogajanjem: najprej je treba opredeliti ključna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjem odnosu.

Pravice državljanov, finančna poravnava in meja med Veliko Britanijo in Irsko so ključna vprašanja, ki jih želi Unija razjasniti čim prej. Čim prej želi Unija urediti tudi vprašanje selitve dveh evropskih agencij iz Velike Britanije.