Mayevi je glede glasovanja odleglo. Foto: Reuters
Mayevi je glede glasovanja odleglo. Foto: Reuters

Amandma, da bi parlament prevzel nadzor nad brexitom, so poslanci zavrnili s 303 glasovi za in 319 proti.

Mayeva se spopada s precejšnjim uporom v svoji vladi, zato ji je z današnjo zmago odleglo. Poraz bi bil namreč ponižujoče nazadovanje pred vrhom z evropskimi voditelji, ki je napovedan za prihodnji teden. Poleg tega Mayeva že zdaj vodi težka pogajanja z Brusljem.

Premierka je sicer danes slavila s šibko večino. Da je šlo za las, priča tudi podatek, da so bili h glasovanju pozvani tudi bolni člani parlamenta in visoko noseče poslanke. V prihodnjih tednih Mayevo čaka še več izzivov. Med drugim bodo člani parlamenta razpravljali o prihodnosti trgovinskih odnosov Velike Britanije z EU-jem.

Še ena zmaga
Premierka je eno večjih zmag o podobnem amandmaju dosegla že pretekli teden. Poslanci so namreč s 324 glasovi proti 298 zavrnili enega izmed predlaganih amandmajev, po katerem bi imel britanski parlament pravico veta glede končnega dogovora z Brusljem o ločitvi.

Zakon o brexitu je ključen za britanski odhod iz EU-ja, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Hkrati pa naj bi prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Velika Britanija naj bi iz Unije izstopila 29. marca 2019. Takrat naj bi se začelo prehodno obdobje, ki naj bi trajalo 21 mesecev, torej do konca decembra 2020. V tem obdobju Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju Unije, bo pa morala spoštovati vso evropsko zakonodajo.