Mazej Kukovičeva želi v Evropskem parlamentu delovati predvsem na področjih zdravja, razvoja in okolja. Foto: BoBo
Mazej Kukovičeva želi v Evropskem parlamentu delovati predvsem na področjih zdravja, razvoja in okolja. Foto: BoBo

Nova evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (SDS/ELS) se je na novinarski konferenci zahvalila volivkam in volivcem, ker so ji z izvolitvijo dali največje priznanje. Kot pravi, je izjemno ponosna, ker bo lahko zastopala našo državo v Evropskem parlamentu.

Mazej Kukovič: Z veseljem bom delovala za Slovenijo
"Biti v družbi razvitih, tudi v času krize, je vseeno velika priložnost. Opazovati se moramo v globalnem svetu, v katerem smo varni in konkurenčni samo takrat, ko smo v širši družbi, kot je Evropa. Verjamem, da bo Evropa znala preživeti vse krize, saj so bile že hujše, kot je ta," je izpostavila.

Pojasnila je, da želi v Evropskem parlamentu delovati na področjih okolja, zdravja in razvoja, v katerih odborih bo aktivna, pa je odvisno tudi od prostih sedežev v delovnih telesih Evropskega parlamenta. "Z veseljem odhajam v Bruselj. Evropski parlament je zame velik izziv. Kot nekdanja gospodarstvenica sem skupaj s sodelavci internacionalizirala zanemarljivo majhno podjetje, kar pomeni, da sta mi Evropa in svet blizu. Z veseljem bom tukaj delovala za Slovenijo," je izpostavila.

"Evropa in mi vsi se moramo zavedati, kaj svet danes potrebuje. Gotovo potrebuje poleg miru, ki je prvi, energijo, hrano, vodo, skrb za starejše in skrb za zdravje. To so ključne tematike, na katere se svet, ki sploh ima to priložnost, ozira in deluje. Gotovo Evropa ima to priložnost in tudi mi z njo," je prepričana.

Mazej Kukovič: Evropa gleda krizi v oči z vso resnostjo
Voditelji članic EU-ja so včeraj dosegli dogovor o fiskalnem paktu za zaostritev proračunske discipline v evrskem območju. Vanj bo vključenih 17 članic območja evra in šest držav brez skupne evropske valute. Sporazumu se zagotovo ne bo pridružila le Velika Britanija.

Mazej Kukovičeva je poudarila, da Evropa gleda krizi v oči z vso resnostjo, kar je pokazalo tudi omenjeno srečanje voditeljev članic EU-ja. "Vsi moramo stremeti k temu, da toliko, kot ustvarimo, samo toliko tudi porabimo oz. da porabimo nekaj manj, kot ustvarimo, ker je treba določene primanjkljaje pokriti tudi za nazaj," je komentirala doseženi dogovor. Ob tem zanjo ni presenečenje, da je Velika Britanija odigrala svojo vlogo, saj je tako bilo po njenih besedah vedno, tudi ob slovenskem predsedovanju EU-ju.

"Če želimo imeti skupno Evropo, se moramo držati predvsem finančne discipline. Preprosto si ne more vsaka država sama dovoljevati imeti takšnega primanjkljaja v proračunu, kot bi ji odgovarjalo, ampak mora biti primanjkljaj v predpisanih mejah," je opozorila in dodala, da so težave Grčije rešljive.