Merklova je dejala, da ne dvomi o sposobnosti italijanske vlade, da sama reši svoje težave. Foto: EPA
Merklova je dejala, da ne dvomi o sposobnosti italijanske vlade, da sama reši svoje težave. Foto: EPA

"Nemška kanclerka v celoti zaupa temu, da bo italijanska vlada za državo potrebne odločitve sprejela z lastnimi močmi. Glede tega nimam prav nobenega dvoma," je Merklova dejala po srečanju z italijanskim premierjem v Berlinu na vprašanje, ali nemška vlada spodbuja vlado v Rimu, da zaprosi za pomoč iz mehanizmov za stabilnost evra, s čimer bi znižala ceno zadolževanja na trgu.

Ukrepe, ki jih je sprejela tehnična vlada premierja Montija, je Merklova znova pohvalila in jih označila za izjemna in ambiciozna prizadevanja, ki jih je treba korak za korakom in odločno izvajati še naprej.

Merklova je prepričana, da bodo ukrepi za dvig konkurenčnosti italijanskega gospodarstva prispevali tudi k izboljšanju konkurenčnosti celotnega območja evra.

Monti je povedal, da njegova država vlaga velike napore v ukrepanje za izhod iz krize, in ob tem izrazil prepričanje, da je tretje največje evropsko gospodarstvo v zadnje pol leta doseglo velik napredek.

"Trgi te napore že prepoznavajo," se je navezal na zelo uspešni dražbi italijanskih državnih obveznic danes in v torek.

Italijanski premier se je ob tem zahvalil za podporo političnim strankam in državljanom, čeprav je javnomnenjska podpora njegovi vladi v zadnjih mesecih občutno upadla.

Merklova ne odstopa od samostojnosti ECB-ja
Voditelja sta se pogovarjala tudi o aktualni temi napovedanega posega Evropske centralne banke (ECB) na trgu državnih obveznic, vendar pa glede tega vprašanja nista enotnega mnenja.

Merklova je dejala, da je ECB pri svojem ukrepanju samostojen. V Berlinu so namreč zelo skeptični do vnovičnega posega ECB-ja na trgu državnega dolga, kar je želja Italije, in se bolj nagibajo temu, da začasni in stalni mehanizem za stabilnost evra neposredno od držav odkupujeta obveznice.

Nemška kanclerka je zavrnila še eno zamisel, ki so ji naklonjeni v Rimu, in sicer gre za podelitev bančne licence stalnemu mehanizmu za stabilnost evra, kar bi mu omogočilo dostop do refinanciranja pri ECB-ju, s čimer bi se finančno okrepil.

Po mnenju Merklove to ni skladno s temeljno pogodbo Evropske unije, medtem ko Monti v tem vidi dolgoročno rešitev.