Vprašanje, kako rešiti gospodarsko krizo, je bila glavna tema pogovorov med Pahorjem in Merklovo. Foto: Reuters
Vprašanje, kako rešiti gospodarsko krizo, je bila glavna tema pogovorov med Pahorjem in Merklovo. Foto: Reuters
Pahor z Merklovo tudi o Hrvaški

Slovenski premier je nemški kolegici med srečanjem v Berlinu pojasnil zaplete glede mejnega spora in vzroke za slovenski "ne" Hrvaški pri njenemu pogajanju o vstopu v EU. Merklova je, kot je poročal Radio Slovenija, izrecno pozdravila posredovanje Evropske komisije pri reševanju spora, Pahor pa je opozoril, da uradna Ljubljana ne želi, da bi se težave poglobile pozneje, ko bo za ratifikacijo vstopa Hrvaške v EU v slovenskem parlamentu potrebna dvotretinjska večina.

Največ časa sta sogovornika namenila vprašanju reševanja finančne in gospodarske krize ter krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Pahor, ki sta ga na obisku spremljala minister za finance Franc Križanič ter minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari, in Merklova sta izmenjala stališča o zmanjševanju negativnih učinkov krize, o čemer bodo v četrtek in petek v Bruslju govorili tudi voditelji članic Unije, ki so po besedah nemške kanclerke že veliko bolj uskladili svoje poglede.

Slovensko gospodarstvo je močno odvisno od nemškega, saj je Nemčija za Slovenijo najpomembnejši izvozno-uvozni trg.

Premier in Kanclerka sta se zavzela za obnovitev pogovorov z Deutsche Bahnom o sodelovanju pri posodobitvi Slovenskih železnic, ki so se začeli pred kratkim, a konkretnega dogovora do zdaj ni bilo.

T. V.

Pahor z Merklovo tudi o Hrvaški