Merklova je pohvalila Kanado, ki se ji je uspelo izogniti najhujši krizi. Foto: EPA
Merklova je pohvalila Kanado, ki se ji je uspelo izogniti najhujši krizi. Foto: EPA

Po srečanju s kanadskim premierjem Stephenom Harperjem je Merklova povedala, da samo medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki je sicer Nemčija še ni ratificirala, ne bo zadostovala.

Kanclerka je zatrdila, da je Nemčija zavezana vzpostavitvi politične in fiskalne unije v območju evra, s čimer pa prihaja navzkriž z nekaterimi drugimi velikimi članicami območja skupne valute, še posebej s Francijo, ki ni najbolj naklonjena prevelikemu omejevanju suverenosti članic.

Po njenih besedah si bo Nemčija prizadevala, da bo Evropska komisija dobila jasne nadzorne pristojnosti in tako lahko posegla v suverenost tistih članic, ki ne bodo spoštovale svojih fiskalnih zavez.

Prepričana je, da je treba v denarni uniji v večji meri razdeliti fiskalno odgovornost, saj je v trenutni krizi verodostojnost članic območja skupne valute utrpela škodo.

"To verodostojnost si moramo znova izboriti korak za korakom," je poudarila.

Čeprav je Harper že večkrat kritiziral Merklovo in druge voditelje članic evrskega območja, ker naj bi bili prepočasni in premalo odločeni pri reševanju krize, pa se je tokrat zadržal s kritikami in pohvalil odločnost kanclerke pri iskanju vzdržnih dolgoročnih rešitev.