Merklova obžaluje, da Velike Britanije ne bo zraven pri fiskalni uniji. Foto: EPA
Merklova obžaluje, da Velike Britanije ne bo zraven pri fiskalni uniji. Foto: EPA

"S tem seveda še zdaleč nismo na koncu poti k fiskalni uniji v smislu unije stabilnosti. Smo pa to pot začrtali in po mojem mnenju je ta nepovratna," je poslancem spodnjega doma nemškega parlamenta dejala Merklova.

Po mnenju kanclerke gre za izjemno pomemben preboj. "Denarno unijo postavljamo na nove temelje. Zarisali smo smernice nove Evrope stabilnosti, solidarnosti in zaupanja. Začenjajo se izrisovati okviri resnične politične unije," je povedala.

Merklova je znova obžalovala, da pri meddržavnem sporazumu, skozi katerega naj bi zaživel pakt o tesnejši fiskalni in gospodarski integraciji v območju, ne bo sodelovala Velika Britanija in da je britanski premier David Cameron s svojimi zahtevami onemogočil, da bi pakt zaživel znotraj pogodbe Evropske unije.

Ne tedni in meseci, ampak leta
V vsakem primeru pa se je treba po prepričanju Merklove zavedati, da trenutna kriza območja evra, ki se je iz dolžniške krize pretvorila v krizo zaupanja v območje skupne valute, ne bo rešena v nekaj dneh.

"Izhod iz krize je proces, ki ne bo trajal nekaj tednov, niti nekaj mesecev, temveč več let," je bila jasna. Ob tem je izrazila oceno, da bodo proces spremljali občasne težave in razočaranja. "Če nam te težave ne bodo vzele poguma, potem Evropa ne bo samo izšla iz krize, temveč bo iz nje izšla močnejša," meni Merklova.

Bolj skeptični do rezultatov vrha EU-ja so opozicijski socialdemokrati. Kot je danes v odgovoru na nastop Merklove poudaril vodja socialdemokratov Frank-Walter Steinmeier, sklepi voditeljev ne bodo vzdržni, poleg tega pa po njegovih besedah obstaja še veliko negotovosti, kako bo fiskalni pakt skozi meddržavni sporazum sploh deloval. "Fiskalni pakt je navidezni velikan," meni Steinmeier.