Macron je Merklovo sprejel v palači Pharo v Marseillu, Foto: Reuters
Macron je Merklovo sprejel v palači Pharo v Marseillu, Foto: Reuters

"Nemčija in Francija bosta še naprej sodelovali pri oblikovanju prihodnosti," je dejal Macron ob začetku srečanja. Merklova pa je dejala, da "je zelo optimistična glede nadaljnjega sodelovanja". "Za Evropo, ki je samostojna, in Evropo, ki lahko sama rešuje svoje težave," je poudarila.

Glede volitev v Evropski parlament maja leta 2019 je poudarila, da bo sodelovanje do takrat še tesnejše. Pri tem je navedla denarno unijo, zaščito bančnega sistema in migracije. Zavzela se je tudi za tesnejše sodelovanje na varnostnem področju ob "številnih zunanjepolitičnih izzivih".

"Kot nemška kanclerka moram reči, da sem bila v zadnjih mesecih pogosto zelo vesela, da imamo skupno valuto, skupno trgovinsko politiko. To nas dela močnejše in to evropsko suverenost moramo še naprej krepiti," je poudarila.

Nemška kanclerka in francoski predsednik se sestajata pred neformalnim vrhom voditeljev EU-ja, ki bo 20. septembra v Salzburgu. Osrednja tema bodo migracije, ki med članicami povezave povzročajo napetosti.

Srečanje spremlja tudi protest, ki ga je organiziral vodja francoske skrajno leve stranke Nepokorna Francija Jean-Luc Melenchon. Prišlo je okoli 200 ljudi.