Po besedah Milanovića ni običajno, da seznam arbitrov predlaga Evropska komisija. Foto: EPA
Po besedah Milanovića ni običajno, da seznam arbitrov predlaga Evropska komisija. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso in Olli Rehn
Barroso je obljubil neodvisne pravne strokovnjake. Foto: EPA

Barroso, ki pripravlja seznam arbitrov, je poudaril, da bo vztrajal pri tem, da so to najboljši in neodvisni pravni strokovnjaki, je po srečanju dejal Milanović, ki je sam prosil za sestanek. Udeležil se ga je tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn. "Sem smo prišli v upanju, da bomo storili nekaj dobrega za Hrvaško," je poudaril vodja Socialdemokratske stranke in dodal, da je zato želel govoriti z osebo, ki je ključna pri sestavi seznama arbitrov. To je po njegovih besedah predsednik komisije, saj Evropska komisija pripravlja seznam arbitrov.

Barroso je po Milanovićevih besedah rekel, da bo sam kot nekdo, ki predlaga arbitre, napravil vse, da bodo to najboljši in neodvisni pravni strokovnjaki. Milanović je ob tem izpostavil, da je Barroso poudaril besedo "neodvisni", kar sicer po besedah vodje SDP-ja ne piše v podpisanem arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško.

Na vprašanje, ali je z Barrosom govoril o zadnji razpravi o sporazumu v saboru, ko je bil SDP vzdržan, je Milanović odgovoril, da je Barrosa predvsem obvestil o podrobnostih sporazuma, o katerih se do zdaj s hrvaškimi predstavniki ni pogovarjal. "O glasovanju v hrvaškem parlamentu ni bilo niti besede," je dodal.

O imenih ni bilo govora
Na vprašanje, ali je SDP po teh pogovorih pripravljen podpreti sporazum, je Milanović dejal, da so stranka, ki se od prvega dne brez izjeme bori za Hrvaško v Evropi in ki sanja evropske sanje. "S tega vidika je naša vest popolnoma čista, naša odgovornost je velika in naše države ne bomo izdali." Dodal je, da z Barrosom ni govoril o imenih arbitrov. "Storili bomo vse, da bo seznam arbitrov najboljši, saj bo te arbitre plačala Hrvaška." O tem, koga bo predlagala Hrvaška, je dejal, da bodo, ko bo čas za to, predlagali najboljše, kar imajo, in dodal, da imajo dobre strokovnjake.

Vodja SDP-ja je še poudaril, da ni niti običajno niti potrebno, da seznam arbitrov predlaga Evropska komisija, saj bi lahko to naredili Hrvaška in Slovenija sami. "To, da evropska institucija sestavlja ta seznam, je zelo nenavadna rešitev," je menil. Milanović je še zatrdil, da bodo v posvetovanjih z Barrosom storili vse za to, da bodo o meji odločali najboljši strokovnjaki na svetu. "O tem morajo soditi v vsakem pogledu neodvisni strokovnjaki - strokovnem, finančnem in kariernem," je poudaril.

O pripravljenosti Slovenije, da se o arbitrih dogovori čim prej, pa je Milanović menil, da to "ni slab znak". "Edino vprašanje je, zakaj to ne piše v sporazumu," je dodal. Milanović je še poudaril, da bi ti pogovori o sestavi arbitražnega sodišča morali potekati pred podpisom sporazuma. "To je, kot da kupujete hišo ali avto. Najprej ga vidite, nato podpišete in daste denar," je ponazoril.

Določen časovni rok za imenovanje
Arbitražni sporazum, podpisan v sredo, določa, da morata Slovenija in Hrvaška predsednika arbitražnega sodišča in dva arbitra s seznama, ki ga bosta pripravila predsednik Evropske komisije in evropski komisar za širitev, imenovati sporazumno v 15 dneh od veljave sporazuma. Če jima to ne bo uspelo, bo te tri člane z omenjenega seznama imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu. Po tem bo vsaka država sama imenovala po enega člana sodišča. Če jima to ne uspe, bo ta člana imenoval predsednik arbitražnega sodišča.