Foto: EPA
Foto: EPA

"Paolu Portasu sem predlagal, naj sprejme položaj podpredsednika; odgovoren bo za koordinacijo ekonomske politike in odnose s trojko," je na novinarski konferenci dejal portugalski premier Passos Coelho.

Zunanji minister Portas je želel prejšnji teden podati svoj odstop, saj so ga razjezilo imenovanje nove finančne ministrice in vladni ukrepi za rešitev gospodarske krize. Ker bi njegov odstop močno zamajal vlado, je premier na ločenih sestankih s predstavniki koalicijskih strank in predsednikom države skušal rešiti politično krizo in se tako izognil predčasnim volitvam.
Noval val nestabilnosti
Da bi se izognili krizi, je premier zunanjemu ministru ponudil mesto podpredsednika vlade, odgovornega za usklajevanje gospodarske politike in stike z mednarodnimi ustanovami, ki posojajo denar. Dogovor mora potrditi še predsednik države Anibal Cavaco Silva, ki lahko tudi razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Že v ponedeljek je namreč odstopil finančni minister Vitor Gaspar, ki je dve leti bedel nad izvajanjem nepriljubljenih varčevalnih ukrepov. Premier ga je zamenjal z nekdanjo sekretarko portugalske zakladnice Mario Luis Albuquerque, ki je enako naklonjena konsolidaciji javnih financ kot njen predhodnik.

Nepričakovani odstopi so povzročili nov val nestabilnosti v tej južnoevropski državi in privedli do rekordnih vrednosti zahtevane donosnosti na 10-letne državne obveznice.

Protestniki zahtevajo razpust parlamenta
V soboto se je na protestih pred predsedniško palačo zbralo na tisoče protestnikov, ki so zahtevali razpustitev parlamenta in predčasne volitve. "Vlada ne želi novih volitev, saj se zaveda, da bi bila na njih kaznovana za svojo politiko, s katero je osiromašila državo," je dejal prvi mož sindikatov Armenio Carlos.

Bo vlada nadaljevala z varčevanjem?
Kljub protestom proti reformam je vlada pod velikim pritiskom, da nadaljuje z varčevanje, saj bo Lizbono 15. julija obiskala trojka. Po vladnih napovedih naj bi se portugalsko gospodarstvo do konca leta skrčilo za 2,3 odstotka, raven brezposelnosti pa naj bi se povečala na 18,2 odstotka.