Mladi Evropejci so vabljeni, da večinoma z vlakom odkrivajo staro celino. Foto: Reuters
Mladi Evropejci so vabljeni, da večinoma z vlakom odkrivajo staro celino. Foto: Reuters

Evropska unija bo mladim to poletje namenila 15.000 vozovnic, s katerimi bodo lahko odkrivali raznovrstnost in kulturno bogastvo Evrope, sklepali nova prijateljstva ter razvijali občutek evropske identitete. Za Slovenijo bo na voljo 60 vozovnic. Kandidati morajo biti 1. julija 2018 stari 18 let, imeti državljanstvo EU-ja in biti pripravljeni potovati letošnje poletje.

Potovanje z vlaki, avtobusi, trajekti in letali
Izbrani kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupini do pet oseb, praviloma z vlakom. Ker je leto 2018 evropsko leto kulturne dediščine, se bodo lahko udeležili številnih dogodkov, ki so organizirani povsod po Evropi. Potovanje bo večinoma potekalo z vlaki, v nekaterih primerih pa tudi z avtobusi, trajekti in letali.

Evropska unija bo sicer jeseni mladim podelila še dodatnih 5.000 vozovnic in tako potovanje po Evropi letos omogočila skupno 20.000 osemnajstletnikom.

Če bodo države članice EU-ja in Evropski parlament podprli predlog Evropske komisije, da se pobuda vključi v program Erasmus, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona osemnajstletnikov.

Spletna aplikacija za prijavo bo odprta od 12. (12.00 po srednjeevropskem času) pa do 26. junija.

Mladim 20.000 brezplačnih vozovnic za potovanje po Evropi
Mladim 20.000 brezplačnih vozovnic za potovanje po Evropi