Kljub različnim mnenjem držav članic je visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Borrell izrazil pričakovanje jasne politične usmeritve. "Gre za neformalno zasedanje, tako da ne bomo sprejemali odločitev. Vendar pa bo zagotovo na srečanju podana jasna politična usmeritev," je ob prihodu na zasedanje dejal Borrell.

Poudaril je, da so stališča držav članic različna. Nekatere si želijo popolno prepoved izdajanja vizumov, druge pa spremembe oziroma zamrznitev sporazuma o poenostavitvi izdajanja vizumov, ki sta ga EU in Rusija sklenili leta 2007. S tem bi zgolj otežili izdajanje vizumov.
Borrell je dejal, da ne more napovedati izida, vendar pa je izrazil prepričanje, da bodo našli uravnotežen pristop.

Predsedujoča Češka se zavzema za prepoved

Tudi češki zunanji minister Jan Lipavsky, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja, je izrazil pričakovanje, da bodo ministri našli soglasje. Češka se sicer po njegovih besedah zavzema za prepoved izdajanja turističnih vizumov, saj v času vojne ni primeren čas za turizem, vendar pa to ne pomeni, da ne sme biti potovanj iz drugih razlogov, kot so humanitarni razlogi ali združitev družin.

Ministri za zunanje zadeve bodo sicer o prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom razpravljali drugi dan zasedanja v sredo.

Do prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom je zadržana tudi Slovenija, so za STA povedali viri pri EU-ju. Foto: EPA
Do prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom je zadržana tudi Slovenija, so za STA povedali viri pri EU-ju. Foto: EPA

Fajon: Slovenija bo upoštevala dogovor

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je napovedala, da bo Slovenija upoštevala doseženi dogovor. Sama sicer nasprotuje splošni prepovedi izdajanja vizumov.

"Sem zadržana do prepovedi izdajanja turističnih vizumov, ker bi lahko škodovali tudi državljanom, ki želijo pobegniti pred ruskim režimom," je povedala ob prihodu na zasedanje.

Je pa "bolj fleksibilna" za razpravo o zamrznitvi sporazuma o poenostavitvi izdajanja vizumov. To je sicer predlagala tudi slovenski vladi, ki pa še ni sprejela stališča glede vizumske politike do Rusije.

Nemčija in Francija proti

Nemška tiskovna agencija DPA je pridobila t. i. non-paper, iz katerega je razvidno, da Nemčija in Francija nasprotujeta splošni prepovedi izdajanja vizumov ruskih državljanov. Največji članici Unije sicer priznavata, da je treba zaradi morebitnih varnostnih tveganj skrbno pregledovati vloge za izdajo vizumov ruskim državljanom.

Članici priznavata, da je treba zaradi morebitnih varnostnih tveganj skrbno pregledovati vloge za izdajo vizumov ruskim državljanom, da pa se ne sme podcenjevati "transformativne moči izkušnje življenja v demokratičnih sistemih". "Naše vizumske politike morajo odražati to in ruskim državljanom, ki niso povezani z rusko vlado, še naprej omogočati medčloveške stike v EU-ju," sta zapisali Nemčija in Francija.

Zavzeli sta se za to, da se ohrani trenutni pravni okvir, da se ruskim študentom, umetnikom, znanstvenikom in drugim ključnim kadrom še naprej omogoča vstop v EU, ne glede na to, ali so tarča političnega pregona v Rusiji.

Državi obenem opozarjata pred splošnim omejevanjem izdajanja vizumov in dodajata, da bi to lahko vodilo k okrepitvi nacionalizma in protievropskega vzdušja v Rusiji.

Berlin in Pariz sta pismo drugim državam članicam posredovala pred današnjim začetkom dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Pragi, na katerem bodo razpravljali tudi o prepovedi izdajanja turističnih vizumov ruskim državljanom.

Vzhodne in severne članice zagovarjajo prepoved

Še pred zasedanjem se bodo po poročanju bruseljskega spletnega portala Politico sešli ministri držav članic, ki zagovarjajo to prepoved. Gre predvsem za vzhodne in severne članice EU-ja.

"Osebno se mi zdi zelo sporno, da lahko ruski turisti preživljajo počitnice v Evropi, medtem ko potekata obstreljevanje in uničevanje ukrajinskih mest, dogajajo pa se vojni zločini," je povedal danski zunanji minister Jeppe Kofod.

Kompromisna rešitev zamrznitev sporazuma z Rusijo?

Soglasja o prepovedi izdajanja turističnih vizumov Rusom tako ni na vidiku. Bi pa lahko ministri v Pragi kot kompromisno rešitev podprli zamrznitev sporazuma z Rusijo o poenostavitvi izdajanja vizumov. Tako bi to zgolj otežili, ne pa v celoti prepovedali.

Rusija grozi s povračilnimi ukrepi

Ruske oblasti so ob tem Evropski uniji zagrozile s povračilnimi ukrepi v primeru uvedbe splošne prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom.

Hkrati so članice obtožile, da s tem dokazujejo popolno pomanjkanje razuma.

"Vemo, da so mnenja Evropejcev o tej zadevi različna. To bomo pozorno spremljali, saj gre za zelo resno odločitev, ki bi lahko bila usmerjena proti našim državljanom," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in hkrati opozoril, da se bo Moskva na morebitno prepoved izdajo vizumov odzvala s povračilnimi ukrepi.

Ministri o turističnih vizumih za ruske državljane