Gazprom je v lasti ruske države. Foto: EPA
Gazprom je v lasti ruske države. Foto: EPA

Dekret je bil sprejet le nekaj dni po tem, ko je Evropska komisija začela preiskavo proti ruskemu energetskemu velikanu Gazpromu, ker naj bi zlorabil svoj prevladujoč položaj na trgu in s tem oviral konkurenco, predvsem na trgih Vzhodne Evrope.

Iz vodstva ruskega monopolista so po ukrepu Bruslja sporočili, da gre za poseganje v interese strateške ruske družbe in sledil je takojšen odziv Kremlja.

Z dekretom so ruske strateške družbe, ki delujejo v tujini, obvezane obvestiti ruske oblasti in jih zaprositi za dovoljenje v primeru, da tuji regulatorji od njih zahtevajo razkritje ali spremembo pogodbe, pa tudi v primeru prodaje premoženja v tujini.

Ruske oblasti lahko zavrnejo dovoljenje v omenjenih primerih, če bi se izkazalo, da škodujejo gospodarskim interesom Rusije. Dekret se nanaša na izpostave ruskih podjetij v tujini.

V nedeljo je Putin zavrnil možnost trgovinske vojne med Rusijo in Evropsko unijo, diverzifikacijo dobave plina evropskim potrošnikom, ki kar 80 odstotkov svojih potreb pokrijejo z uvozom, pri čemer na ruski plin odpade tretjina tega uvoza.