Skupina mladih Nemcev in Dancev je pred dnevi protestirala proti zaostrovanju ukrepov na meji. Foto: EPA
Skupina mladih Nemcev in Dancev je pred dnevi protestirala proti zaostrovanju ukrepov na meji. Foto: EPA
Danska nadzira meje

Manjšinska desnosredinska danska vlada je popustila pritiskom skrajne desne Konservativne ljudske stranke in sredi maja napovedala, da bo znova uvedla nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko, da bi se tako lahko bolje borila proti čezmejnemu kriminalu in utaji davkov.

Zaradi tega je izbruhnil spor med Köbenhavnom in Evropsko komisijo, saj je Bruselj izrazil resne pomisleke o tem, ali so napovedani ukrepi Danske glede uvedbe stalnega carinskega nadzora na meji skladni z evropsko zakonodajo.

Komisija trenutno še preučuje, ali so sporni ukrepi skladni s schengenskim režimom. Proti načrtom vlade Larsa Loekkeja Rasmussena je bila tudi danska opozicija, a je bila pred dnevi v parlamentu preglasovana.

Na meje 50 dodatnih carinikov
Kot je pojasnil danski minister za davke Peter Christensen, bo na dansko-nemški meji za zdaj nadzor izvajalo zgolj 30, na dansko-švedski meji pa 20 dodatnih carinikov, česar po njegovih zagotovilih večina potnikov sploh ne bo opazila.

Poleg tega bo šlo zgolj za naključne preglede, ne sistematične, je zatrdil.

Vladni načrti o okrepljenem nadzoru na mejah bodo predvidoma v celoti uresničeni leta 2014.

Takrat naj bi med drugim na mejnih prehodih postavili dodatne nadzorne zgradbe ter namestili elektronske nadzorne sisteme, ki bodo avtomatično vpisovali registracijske oznake mimovozečih avtomobilov.

Danska nadzira meje