Borg je do zdaj opravljal funkcijo malteškega zunanjega ministra in namestnika premierja. Foto: EPA
Borg je do zdaj opravljal funkcijo malteškega zunanjega ministra in namestnika premierja. Foto: EPA

Za 55-letnega malteškega politika je glasovalo 386 evropskih poslancev, 281 jih je bilo proti, medtem ko se jih je 28 vzdržalo. Pred dokončnim prevzemom komisarskega stolčka ga mora potrditi še Svet Evropske unije.

Zaradi konservativnih stališč do splava in homoseksualcev je bil Borg že od omembe njegovega imena sporen kandidat za tako visoko funkcijo. Zato je bil nad jasno večinsko podporo evropskih poslancev presenečen tudi sam.

Prav konservativna stališča do socialnih vprašanj, ki bi lahko vplivala na njegove odločitve v vlogi komisarja, so bila glavna tema zaslišanj pred parlamentarnimi odbori za okolje, notranji trg in kmetijstvo prejšnji teden.

Očitki levičarskih poslancev so bili, da ima Borg "zgodovino nasprotovanja splavu - tudi v primeru posilstva - in ločitvam, skupaj s predpotopnim odnosom do lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transesksualnih vprašanj".

Borg je zanikal, da bi kadar koli izjavil kaj homofobnega, in obljubil, da bo spoštoval pogodbe EU-ja ter listino o temeljnih pravicah. Zagotovil je, da se ne bo vmešaval v odločitve držav v zadevah, kot je splav, ne "glede na svoje mnenje".

Najverjetnejši prihodnji komisar je dejal, da bo vztrajal pri novi zakonodaji EU-ja glede tobačnih izdelkov, ki je bila v središču korupcijskega škandala, ki je odnesel prejšnjega komisarja za zdravje, rojaka Johna Dallija.

Borg je še dejal, da ne podpira sporne zahteve po cigaretnih škatlicah brez oznak blagovne znamke.