V Neaplju se te dni ponavlja zgodba izpred nekaj let. V starem mestnem jedru se znova kopičijo smeti, prebivalci predmestja Terzigno pa so se spopadli s policijo, ker nasprotujejo gradnji novega odlagališča v svoji soseščini. Foto: EPA
V Neaplju se te dni ponavlja zgodba izpred nekaj let. V starem mestnem jedru se znova kopičijo smeti, prebivalci predmestja Terzigno pa so se spopadli s policijo, ker nasprotujejo gradnji novega odlagališča v svoji soseščini. Foto: EPA
Neapelj smeti
Neapeljčani se znova utapljajo v smeteh. Foto: EPA

Protesti in nemiri v okolici Neaplja potekajo že peti dan, saj protestniki nasprotujejo vzpostavitvi novega odlagališča smeti v nacionalnem parku, ki bi bila po oceni župana bližnjega kraja Trecase Gennaroja Cirila "nedopustna katastrofa". Protestniki prav tako opozarjajo, da je odlagališče v Sari v bližini kraja Terzigna že polno in da bi ga bilo treba zapreti.

Protestniki so v sredo in četrtek tovornjakom s smetmi preprečili dostop do obstoječega odlagališča v Terzignu, policiste pa so obmetavali s kamni. Zaradi podobnih incidentov pretekli mesec so oblasti tovornjakom za odvoz smeti zagotovile oboroženo spremstvo.

Berlusconi ni izpolnil svoje obljube
Kriza s smetmi v Neaplju je vrhunec dosegla leta 2008, posredno pa je pomagala tudi premierju Silviu Berlusconiju, da je prišel na oblast, saj je volivcem obljubil, da bo za vedno rešil težavo odlaganja smeti v regiji.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v petek obljubil, da bo v desetih dneh rešil težave s smetmi na območju Neaplja. To je sporočil po kriznem sestanku v Rimu z ministroma za notranje zadeve in okolje, Robertom Maronijem in Stefanio Prestigiacomo, ter vodjo italijanske civilne zaščite Guidom Bertolasom.

Berlusconi je tudi napovedal, da bo vlada sprostila 14 milijonov evrov za odškodnine prebivalcem Terzigna. Po njegovih besedah trenutne razmere ne predstavljajo nevarnosti za zdravje ljudi, je pa kljub temu v Neapelj poslal Bertolasa, ki bo nadzoroval razreševanje nastalega položaja.


Evropski komisar Janez Potočnik je v sporočilu za javnosti zapisal, da je zaskrbljen nad
dogajanjem v italijanski deželi Kampanija v zadnjih dneh. Dodal je, da Evropska komisija še preučuje podatke, ki so jih v začetku oktobra posredovale italijanske oblasti, vendar pa trenutne razmere kažejo, da ukrepi, ki so jih v Italiji sprejeli od leta 2007, niso zadostni.

Potočnik kritičen glede nezadostnih ukrepov Italije
Tako dežela Kampanija še vedno nima načrta za ravnanje z odpadki. Edina sežigalnica odpadkov v regiji, Acerra, pa ne deluje v skladu s pravili. To pomeni, da oblasti ne morejo uresničevati načrta za uničenje starih odpadkov niti obvladovati dotoka novih smeti.

Potočnik je še napovedal, da bodo v Bruslju razmislili o napotitvi delegacije v Kampanijo in tudi o nadaljnjih korakih pri morebitni uvedbi postopka proti Italiji. Če bo Bruselj primer znova predal Sodišču EU-ja, tako kot leta 2007, in če bo to znova presodilo, da Italija ni sprejela vseh potrebnih ukrepov za odlaganje odpadkov v okolici Neaplja, bo morala Italija plačati kazen, je še posvaril Potočnik.