Erdogan vztraja, da se morajo Turška pogajanja z EU-jem nadaljevati. Foto: EPA
Erdogan vztraja, da se morajo Turška pogajanja z EU-jem nadaljevati. Foto: EPA
Erdogan v Nemčiji

Snidenje Merklove z visokim turškim predstavnikom je potekalo v znamenju 50. obletnice od podpisa dogovora o sklenitvi delovnega razmerja med državama. "Ko govorimo o integraciji Turkov, se še vedno pojavljajo določene težave. Seveda je na turški strani velika želja, da bi nam pri tem pomagali, kolikor nam pač lahko, ter da nam bodo stali ob strani s konstruktivnimi predlogi," je dejala kanclerka Angela Merkel in dodala, da "prednostna naloga Nemčije ni asimilacija Turkov, temveč integracija."

Največ težav pri integraciji povzroča predvsem (ne)znanje nemškega jezika, saj naj bi šolajoči se Turki hitro opustili izobraževalne institucije, piše Deutsche Welle.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je pri vprašanju integracije Turkov v Nemčiji pozdravil nedavni govor nemškega predsednika Christiana Wulffa, ki je 3. oktobra ob 20. obletnici združitve Nemčije dejal, da je "islam postal del Nemčije".

Merklova zadržano o vstopu Turčije v EU
Govor med turškim premirjem in nemško kanclerko je nanesel tudi na pristopna pogajanja Turčije v EU. Erdogan je kanclerko opomnil, da se pogajanja ne smejo zaustaviti, Merklova, ki je nedavno dejala, da se EU ne sme širiti vse do leta 2020, pa mu je odgovorila: "Pomagali bomo, kjer bomo lahko."

Eno izmed pomembnih vprašanj pri priključitvi Turčije sedemindvajseterici je tudi vprašanje Cipra. Tega Turčija ne priznava, zato ima Turčija blokiranih kar 28 pristopnih poglavij. "Vedno bomo na voljo za reševanje ciprskega vprašanja. Kot sem že omenila, smo tudi oblasti na Cipru obvestili, da si želimo to vprašanje rešiti, a morata pri tem sodelovati obe strani," je bilo mnenje Merklove. Turčija je začela pristopna pogajanja skupaj s Hrvaško leta 2005, a je do danes zaključila le eno pristopno točko.

Erdogan v Nemčiji