Lizbonska pogodba bo predvidoma zaživela leta 2010. Foto: EPA
Lizbonska pogodba bo predvidoma zaživela leta 2010. Foto: EPA

Bundesrat je sprejel zakon, s katerim je nemški parlament dobil več pristojnosti na področju evropskih zadev. Po glasovanju v bundesratu, kjer je zastopanih vseh 16 nemških dežel, bo tako lahko nemški predsednik Horst Köhler podpisal zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, s čimer bo postopek potrjevanja nove evropske pogodbe v Nemčiji končan.

Zakon o večji posvetovalni vlogi parlamenta v evropskih zadeva je spodnji dom parlamenta potrdil že 8. septembra. Sprejetje zakona je zahtevalo nemško ustavno sodišče v odgovoru na pobudo o presoji skladnosti Lizbonske pogodbe z nemško zakonodajo. Oba domova nemškega parlamenta sta sicer Lizbonsko pogodbo potrdila že pred časom.

Še tri države v čakalnici
Na ratifikacijo Lizbonske pogodbe poleg Nemčije čakajo še na Irskem, Poljskem in Češkem. Irska je edina država članica EU-ja, kjer so o pogodbi odločali na referendumu in prvič so jo irski volivci zavrnili, drugi referndum pa bodo izvedli 2. oktobra. Na Češkem in Poljskem bo ratifikacija sklenjena, ko jo bosta podpisala predsednika držav.