V nemških vrstah je sicer že več kot desetina vojakov, ki so priseljenci ali imajo dvojno državljanstvo. Foto: Reuters
V nemških vrstah je sicer že več kot desetina vojakov, ki so priseljenci ali imajo dvojno državljanstvo. Foto: Reuters

"V času pomanjkanja strokovnega kadra mora nemška vojska premisliti vse možnosti, da dobi primeren pomladek," je dejal nemški general Eberhard Zorn.

Nemška vlada naj bi se glede tega že posvetovala z evropskimi partnerji. Češka, Švedska, Belgija in Danska niso izrazile nasprotovanja, medtem ko je Francija zadržana, poročanje medijske skupine Funke povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pomisleki zaradi višje plače v Nemčiji

Slovenija, Bolgarija, Romunija in Grčija pa so izrazile dvome, saj bi se lahko njihovi potencialni vojaki zaradi višje plače pridružili nemški vojski.

"Seveda moramo biti previdni, da nas evropski partnerji ne bodo imeli za konkurenco," je dejal Zorn. Ena izmed možnosti je, da bi rekrutirali le v državah EU-ja, ki že same iščejo rekrute v tujini in samo na podlagi dvostranskih odnosov.

Do leta 2050 203.000 vojakov

Nemška vojska ima 182.000 pripadnikov, kar je 2.500 več kot pred enim letom. Do leta 2025 želijo sicer v Nemčiji imeti 203.000 vojakov. V nemški vojski je 12 odstotkov žensk, s čimer so dosegli "nov rekord", je za časnik Rheinische Post pojasnila obrambna ministrica Ursula von der Leyen.