Sklepe srečanja so na novinarski konferenci predstavili evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, švedski pravosodni minister Gunnar Strommer in švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Foto: Reuters
Sklepe srečanja so na novinarski konferenci predstavili evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, švedski pravosodni minister Gunnar Strommer in švedska ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard. Foto: Reuters

Ministri so na zasedanju v švedski prestolnici izpostavili člen vizumskega zakonika, ki omogoča omejitve na področju vizumske politike, je povedala pristojna švedska ministrica Maria Malmer Stenergard.

"Treba je uporabljati vsa orodja, ki so na razpolago, obenem pa preučiti dodatna orodja za okrepitev odzivnosti EU-ja v primerih nesodelovanja tretjih držav pri ponovnem sprejemanju prebežnikov," je švedska ministrica za migracije povedala po zasedanju, v ospredju katerega je bilo vračanje prebežnikov, ki jim članice niso odobrile prošnje za azil.

Ključno orodje za izboljšanje sodelovanja tretjih držav, kar je bilo prav tako v središču današnjega neformalnega srečanja, pa je po mnenju ministrov člen 25a vizumskega zakonika. Ta omogoča uvedbo določenih omejitev pri vizumski politiki v odnosu do države, ki ne sodeluje v zadovoljivi meri.

Sorodna novica MNZ: Vračanje prebežnikov mora biti trajnostno, predvsem pa podprto s programom reintegracije

"Ministri so se strinjali, da je člen 25a pomembno orodje, ki ga je treba uporabljati," je razpravo povzela švedska ministrica, katere država trenutno predseduje Svetu EU-ja.

Komisijo so pozvali, naj nadaljuje sodelovanje s tretjimi državami na področju vračanja prebežnikov. Če okrepljeni politični in diplomatski napori ne bodo prinesli želenih rezultatov, pa naj predlaga omejitve vizumske politike.

K temu, da se zgoraj omenjeni člen vizumskega zakonika pogosteje uporablja, je zavezana tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

"Zavezanost, da preidemo od besed k dejanjem in rezultatom, je bila zelo močna," je vzdušje na zasedanju opisala komisarka.

Med ministri, ki so se zavzeli za to, da bi bila uporaba člena 25a manj zapletena in hitrejša, je bila tudi slovenska ministrica za javno upravo v funkciji notranje ministrice Sanja Ajanović Hovnik.

"Brez učinkovitega vračanja ne bomo postavili temeljev za učinkovito migracijsko politiko in ne bomo sposobni resne in iskrene razprave o solidarnosti. Poleg tega nizka stopnja vračanja odpira sivo polje za povečana sekundarna gibanja in delovanje tihotapskih družb," je še povedala ministrica, so zapisali na slovenskem notranjem ministrstvu.