Treba je razjasniti stališča o prihodnosti evra, meni Draghi. Foto: Reuters
Treba je razjasniti stališča o prihodnosti evra, meni Draghi. Foto: Reuters

"Naši odgovorni morajo razjasniti njihovo vizijo evra čez nekaj let, tega, kakšno bo evrsko območje. To bo njihov najboljši prispevek k rasti," je bil pred odborom Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve jasen Draghi, ki je dodal, da je trenutni sistem "nevzdržen". ECB ne more "zapolniti vakuuma", ki so ga pustile vlade pri ustvarjanju rasti ali strukturnih reform.

"Prej bo prihodnost jasna, bolje bo"
Prvi mož osrednje denarne ustanove območja evra pravi, da bi taka razjasnitev glede prihodnosti evra pripomogla k okrepitvi zaupanja vlagateljev in k omejitvi njihovega trenutnega bega iz naložb v območju evra, ki jih označujejo kot tvegane. Takšen korak bi po njegovem mnenju znižal tudi pribitke na cene zadolževanja določenih članic območja skupne valute. "Prej ko bo prihodnost evra jasna, bolje bo to," je dejal Italijan na čelu ECB-ja in opozoril, da bi razmere v nasprotnem primeru lahko postale težko obvladljive.

Draghi se je, tako kot že predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, zavzel za bančno unijo v območju evra z enotnim nadzorom določenih bank, še posebej tistih čezmejnih in sistemsko pomembnih, ter s skupnimi shemami za zavarovanje bančnih vlog. Obžaloval je, da so nacionalni nadzorni organi zamudili pri reševanju bank v težavah, kot sta belgijska Dexia in španska Bankia. Opozoril je, da nacionalni organi običajno predolgo odlašajo s pomembnimi odločitvami, zato se strošek reševanja bank poviša.

'Fiskalni pakt prvi korak v pravo smer'
Podobno meni nemška kanclerka Angela Merkel. Ob robu srečanja voditeljev držav ob Baltiku je poudarila, da deli mnenje predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in Barrosa, da je nujen "nadaljnji razvoj" EU-ja in območja z evrom. "Vedno sem govorila, da potrebujemo več Evrope in da bo to pomenilo prenos več pristojnosti na Evropsko komisijo. Zato tudi pozdravljam priporočila, ki jih je komisija v sredo namenila več državam," je dejala.

Kot prvi korak v pravo smer je Merklova izpostavila fiskalni pakt. Potrebni pa bodo še novi koraki. "Nekateri koraki k integraciji bodo zahtevali spremembe evropskih pogodb. Nismo še šli tako daleč, a tabujev ne sme biti," je bila odločna. Nemška zavezanost varčevanju sicer vsak dan doživlja novo potrditev, saj se donos do dospelosti 10-letne referenčne nemške obveznice na sekundarnem trgu spušča na nove in nove rekordno nizke ravni.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn meni, da bo potrebnih še več varčevalnih ukrepov, če se želi evroobmočje izogniti razpadu. Ideji, da bi evropske države izdajale skupne obveznice, ni naklonjen.