Nemčija je lansko leto sprejela nekaj več kot milijon beguncev. Foto: EPA
Nemčija je lansko leto sprejela nekaj več kot milijon beguncev. Foto: EPA
false
Foto: Reuters
Beograd pozdravil slovenski predlog zajezitve migrantske krize

Zapiranje nemških mej ne bo rešilo težav Nemčije z migrantskimi pritiski, je danes dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Nemška kanclerka Angela Merkel se sicer spopada z vse močnejšimi pritiski iz koalicijskih vrst, ki so uperjeni proti njeni politiki odprte Nemčije.

"Zagotavljam vam, da rešitve krize ne bo mogoče doseči z zaprtjem meje," je izjavil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier po tem, ko je minister za promet Alexander Dobrindt v nekem intervjuju dejal, da Nemčija svetu ne more več kazati "prijaznega obraza". Če se število prihodov prebežnikov v bližnji prihodnosti ne bo drastično zmanjšalo, se Nemčija po Dobrindtovih besedah ne bo mogla izogniti zaprtju mej.

Steinmeier: Moramo vedeti, kaj bodo storili Avstrijci
Steinmeier je prepričan, da bi dolgoročno rešitev prihoda večjega števila prebežnikov v Evropo prinesli le program porazdelitve prosilcev za azil po državah članicah Evropske unije, skupni napori za zavarovanje zunanjih mej EU-ja in izpolnitev treh milijard evrov vredne obljube Turčiji za zajezitev migrantskih pritiskov. Na vprašanje, ali Nemčija razmišlja o ukrepu zapiranja mej, je Steinmeier dejal, da bo Nemčija morala počakati na rezultate avstrijskih pogajanj o ukrepih na mejah. "Moramo vedeti, kaj bodo storili Avstrijci," je poudaril Steinmeier.

Na Dunaju bo namreč v sredo potekal t. i. begunski vrh, na katerem bodo predstavniki avstrijske vlade, glavarji devetih zveznih dežel in predstavniki občin dorekli enotno politiko glede zmanjšanja števila prebežnikov, ki pridejo v Avstrijo.

Po poročanju agencije Reuters je avstrijski finančni minister Hans Joerg Schelling zagotovil, da bo Avstrija poskušala svojo azilno zakonodajo narediti manj zanimivo za prebežnike. "Več ukrepov bo neposredno usmerjenih na nadzor mej in razpravo o določitvi zgornje meje glede sprejetja števila prebežnikov ... Določene ukrepe bomo zahtevali od Evropske unije, določeni ukrepi pa bodo sprejeti z namenom, da bomo naredili Avstrijo manj privlačno," je dejal.

Prebežniki v Avstriji predstavljajo odstotek prebivalstva
Od septembra lani, ko je Nemčija "odprla svoje meje", je avstrijsko mejo prestopilo več sto tisoč prebežnikov, ki so svojo pot nadaljevali v obljubljene države na severu Evrope. V Avstriji je lani za azil zaprosilo 90.000 ljudi, kar predstavlja odstotek vseh prebivalcev.

Zaradi napovedi Nemčije, da bo za prebežnike zaprla svoje meje, se je v Avstriji povečala zaskrbljenost, da bodo prebežniki ostali na njenih tleh, zato se je Avstrija že odzvala s podobnim odzivom, ki je nato izzval dominoučinek Slovenije, Hrvaške in Srbije. Na vprašanje, ali se Avstrija posvetuje z Nemčijo glede prihoda prebežnikov, pa je Schelling odgovoril: "Trenutno vse poteka po ustaljenih tirih. Če pa se bo Nemčija odločila zapreti svoje meje, se postavlja vprašanje, kaj bo to pomenilo za Evropo?"


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Beograd pozdravil slovenski predlog zajezitve migrantske krize