Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kitajski premier  Li Kečjang in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk so krepili odnose med EU-jem in Kitajsko, ki sta v zadnjih letih močno okrepila blagovno menjavo. Foto: EPA
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kitajski premier Li Kečjang in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk so krepili odnose med EU-jem in Kitajsko, ki sta v zadnjih letih močno okrepila blagovno menjavo. Foto: EPA

"Kitajsko gospodarstvo za evropska podjetja še naprej ostaja zelo zanimivo in bi lahko imelo od dodatnih tujih investicij precejšnje koristi," je na gospodarskem forumu ob robu evropsko-kitajskega vrha povedal podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za delovna mesta, rast, investicije in konkurenčnost Jyrki Katainen. Ob tem je opozoril, da morajo imeti vlagatelji iz EU-ja večji dostop do trga, prav tako pa morajo imeti nadzor nad svojimi investicijami, če Kitajska želi, da se denar pretaka.

"Moramo začeti ustvarjati enakovredne konkurenčne pogoje," je še povedal Katainen, ki je pogajanja o celovitem sporazumu o investicijah med Unijo in azijsko velesilo pa označil kot pomembno priložnost in korak v pravo smer.

EU na 17. vrhu s Kitajsko sicer zastopata predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, Kitajsko pa premier Li Kečjang. Ta je dejal, da si Kitajska želi, da bi Grčija ostala v območju evra. "Kitajska si želi, da bi Grčija ostala v evroobmočju in pozivamo posojilodajalce, da čim prej dosežejo dogovor z grško vlado," je dejal.

Li ni naravnost odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je kitajska vlada pripravljena ponuditi posojilo Atenam za izhod iz krize, je pa poudaril, da si je Kitajska prizadevala za pomoč Grčiji. "Kitajska se je večkrat odzvala v odgovor na zaskrbljenost in prošnje grške vlade, ker upamo, da bo šlo Grčiji dobro in ker si želimo združene Evropske unije."

Močna krepitev blagovne menjave
Blagovna menjava med EU-jem in Kitajsko se je v zadnjem desetletju občutno povečala. Uvoz iz Kitajske se je s 129,2 milijarde evrov leta 2004 povečal na 302,5 milijarde evrov leta 2014, ko je dosegel najvišjo vrednost. Izvoz na Kitajsko se je v tem obdobju več kot potrojil in lani znašal 164,7 milijarde evrov. Kitajska je za ZDA drugi najpomembnejši trgovinski partner EU-ja.

Glavna tema vrha je gospodarsko sodelovanje, sogovorniki pa so govorili tudi o omejevanju globalnega segrevanja, Tusk pa je kitajsko stran pozval tudi, naj obnovi dialog s predstavniki tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame. "Izrazil sem zaskrbljenost glede svobode izražanja in združevanja na Kitajskem, vključno z ljudmi, ki pripadajo manjšinam, tudi Tibetancev in Ujgurov," je dejal Tusk na novinarski konferenci z Lijem. "V tem kontekstu sem pozval Kitajsko, naj obnovi dialog s predstavniki dalajlame," je dodal.