Akcijska shema predvideva izplačilo pavšala in v primeru nestrinjanja poravnavo ali odškodninski spor. Foto: MMC RTV SLO
Akcijska shema predvideva izplačilo pavšala in v primeru nestrinjanja poravnavo ali odškodninski spor. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki 47 članic Sveta Evrope so pregledali uresničevanje skupaj 35 sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, med katerimi je bila tudi sodba v primeru "Kurić in drugi proti Sloveniji", v kateri je Evropsko sodišče Sloveniji naložilo, da v letu dni pripravi sistem odškodnin za izbrisane zaradi kršenja njihovih temeljnih pravic. Sloveniji je tudi naložilo, da tožnikom izplača po 20 tisoč evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo. To je Slovenija že izplačala.

Odbor ministrov je spomnil, da so Slovenijo že na zasedanju septembra lani pozvali k sodelovanju. Ob tem so izrazili obžalovanje, ker so slovenske oblasti akcijski načrt predlaganih in sprejetih ukrepov predložile zadnje dni januarja letos.

Rok do konca junija
Zaskrbljeni so, ker se bo rok za vzpostavitev odškodninske sheme iztekel že 26. junija letos, zato si želijo tesnega sodelovanja predvsem na področju odločitev o višini pavšala, ki bo izplačan izbrisanim, metod za njegovo izračunavanje. Odbor ministrov SE-ja bo vprašanje Slovenije znova obravnaval junija.

Slovenska vlada je akcijski načrt potrdila 18. januarja. Ta predvideva oblikovanje odškodninske sheme, ki bo podlaga za izplačilo pavšala izbrisanemu. Če se ta s pavšalom ne bi strinjal, načrt predvideva poravnavo, in če tudi ta ne bi bila uspešna, odškodninski spor.

Vlada je akcijski načrt sodišču v Strasbourgu posredovala konec januarja, saj ji je sodišče, zaradi kompleksnosti zadeve odobrilo trimesečni zamik. Slovenija se je s tem dokumentom tudi zavezala k uresničevanju sodbe in sodelovanju s sekretariatom Sveta Evrope.