Glavni pogajalec unije Michel Barnier bo v primeru negativnega testa v karanteni en teden, torej do četrtka. "Časa je malo. Temeljna razhajanja ostajajo, a še naprej si močno prizadevamo za dogovor," je poudaril Barnier v sporočilu o nadaljevanju pogajanj, ki ga je objavil na Twitterju.

Pogajalska ekipa Evropske unije na čelu z glavnim pogajalcem Michelom Barnierjem v Londonu. Fotografija je z 11. novembra. Foto: Reuters
Pogajalska ekipa Evropske unije na čelu z glavnim pogajalcem Michelom Barnierjem v Londonu. Fotografija je z 11. novembra. Foto: Reuters

Temeljna razhajanja glede treh vprašanj
V komisiji so nato pojasnili, da je bilo nekaj napredka pri oblikovanju osnutka pravnega besedila, a da ostajajo temeljna razhajanja glede vseh treh ključnih vprašanj enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja.

Okužba še en bridek udarec v težavnem procesu pogajanj
Povedali so tudi, da bo Barnier spoštoval belgijska pravila glede karantene, ki v primeru stika z okuženim določajo sedemdnevno karanteno, če je test negativen. Barnier lahko torej v primeru negativnega testa karanteno konča v četrtek. Bruseljski analitiki ob tem opozarjajo, da je ta nedavna okužba z virusom v ključnem trenutku pogajanj še en bridek udarec v že tako težavnem procesu, saj virtualno ni mogoče zagotoviti enakih pogojev za pogovore, kot če je stik med pogajalci neposreden.

Podaljšanje prehodnega obdobja, ki se izteče konec leta?
Medtem ko se čas za dogovor izteka, se spet vrstijo razna ugibanja, na primer znova tudi o možnosti podaljšanja prehodnega obdobja oziroma sklenitvi nekakšnega zelo osnovnega sporazuma, s katerim bi dejansko samo podaljšali prehodno obdobje. V komisiji ob tem poudarjajo, da na koncu dogovor bo ali pa ga ne bo. Zavračajo torej kakršno koli vmesno možnost oziroma možnost napol dogovora. Zavračajo tudi možnost podaljšanja prehodnega obdobja, saj se je rok za to iztekel konec junija.

Na virtualnem zasedanju voditeljev članic EU-ja pretekli četrtek, na katerem brexit sicer uradno ni bil na dnevnem redu, je več voditeljev pozvalo k pospešitvi kriznih načrtov za primer, da dogovora o novem sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo. V komisiji so o tem dejali, da so popolnoma osredotočeni na cilj, da se dogovor doseže, pri čemer so izrecno poudarili, da je položaj danes čisto drugačen kot lani ob tem času, saj so se imeli državljani in podjetja čas pripraviti na brexit.

Kdaj se bosta vključila von der Leynova in Johnson?
Velja tudi ločitveni sporazum. Ob upoštevanju tega in niza napotkov, ki so jih že izdali državljanom in podjetjem, so tako potrebni le še zelo usmerjeni krizni ukrepi, če dogovora ne bo. "Na iztek prehodnega obdobja smo pripravljeni," zatrjujejo. V prehodnem obdobju, ki se izteče konec leta, državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva kljub izstopu Združenega kraljestva iz Unije brexita še ne občutijo, ker država še ostaja del notranjega trga in carinske unije EU-ja. Ugiba se tudi o tem, kdaj se bodo pogajanja premaknila na najvišjo politično raven, torej kdaj se bosta vključila predsednica komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. V komisiji za zdaj pravijo, da ni informacij o tem, da bi bil načrtovan njun pogovor.