Grki se bodo v nekaj več kot mesecu dni znova odpravili na volitve. Foto: EPA
Grki se bodo v nekaj več kot mesecu dni znova odpravili na volitve. Foto: EPA
Grki v pričakovanju volitev

"Evropa je pripravljena financirati Grčijo pod pogoji, kot smo jih dogovorili. O tem z novo grško vlado ne bo novih pogajanj," je v pogovoru za finančni časopis Wirtschaftsblatt dejal Micahel Spindelegger.

Avstrijski minister ne glede na to, kakšen bo izid predčasnih grških volitev, ne pričakuje dramatičnih reakcij trgov, tudi v primeru zmage skrajne levice, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, zaradi česar bi se lahko Grčija vrnila k drahmi.

"Po mojem mnenju so se trgi na dogajanje v Grčiji že odzvali. Ne pričakuje se nobenega večjega presenečenja," je še pojasnil Spindelegger.

Ukrepi pripravljeni
V Evropi se sicer že pripravljajo na črn scenarij, kar pomeni izhod Grčije iz območja skupne evropske valute. Že takoj po razglasitvi neuradnih izidov v nedeljo bi lahko sledila telekonferenca finančnih ministrov evrskih držav, kar naj bi pomirilo trge, vendar so to informacijo v evroskupini že zanikali.

Evropski uradniki naj bi iskali rešitev, kako v primeru grškega izstopa ravnati v povezavi s finančnimi potrebami države v času, ko bodo Atene čakale na ponovno uvedbo drahme.

Po ocenah bonitetne hiše Fitch bi imela grška opustitev evra obsežne negativne učinke, znižala pa bi se lahko bonitetna ocena na regionalnih in lokalnih ravneh območja evra. Izhod Grčije iz evrskega območja bi poglobil specifične občutljive težave vsake evrske države.

Največji grški sindikat je medtem sporočil, da bi lahko število brezposelnih v Grčiji preseglo 1,5 milijona, če vlada ne bo sprejela nujnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva. Stopnja brezposelnosti v močno zadolženi državi raste že ves čas, odkar je država, ki je v recesiji že peto leto, izvaja varčevalne ukrepe.

Grki v pričakovanju volitev