Madžarska Poljska vladavini prava nasprotujeta. Foto: Reuters
Madžarska Poljska vladavini prava nasprotujeta. Foto: Reuters

"Bruselj meni, da samo še tiste države, ki sprejemajo migrante, spoštujejo vladavino prava ... Tiste, ki varujejo svoje meje, pa ne morejo veljati za države, kjer prevladuje vladavina prava," meni madžarski premier Viktor Orban, čigar sporočilo so v javnosti prenesli iz njegovega urada. Ko bo enkrat predlog svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo sprejet, po njegovem mnenju "ne bo več ovir za vezavo deleža skupnih sredstev, ki pripada državam članicam, na podporo migracijam in za uporabo finančnih sredstev, za izsiljevanje držav, ki nasprotujejo migracijam".

Sorodna novica Odzivi na Janševo pismo: "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča"

Orban je še poudaril, da se je v zadnjih letih v razpravah o migracijah vladavina prava spremenila v politično in ideološko orožje: "Brez objektivnih meril in možnosti pravnih sredstev noben postopek, katerega cilj je kaznovati države članice, ne sme temeljiti na njej."

Predlog soglasne dopolnitve pogodbe

Po mnenju Madžarske bi bila vezava ekonomskih in finančnih vprašanj na politične razprave "velika napaka, ki bi spodkopala enotnost Evrope". "Vsakršen novi postopek, katerega namen je kaznovati države članice, je lahko uveden zgolj s soglasno dopolnitvijo pogodb," je poudaril, druge države članice pa pozval k upoštevanju tega, so še sporočili iz tiskovne službe njegove vlade.

Madžarska in Poljska blokirali del pomoči

Madžarska je v ponedeljek skupaj s Poljsko blokirala bistvena dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, in sicer uredbo o večletnem proračunu in sklepu o lastnih virih, za kar je potrebno soglasje. Za to sta se odločili, ker nasprotujeta dogovoru o uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki je prav tako del svežnja, a se sprejema s kvalificirano večino, ki je bila zagotovljena.

Ti dve državi je v torek s pismom voditeljem institucij in držav članic EU posredno podprl slovenski premier Janez Janša. Zavzel se je za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU-ja o svežnju za spopad z epidemijo.