Nezakonito naselje Ramat Givat Zeev na zasedenem ozemlju na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Nezakonito naselje Ramat Givat Zeev na zasedenem ozemlju na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

"Stališče Evropske unije glede izraelske politike naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih je jasno in ostaja nespremenjeno ‒ vse dejavnosti naseljevanja so nezakonite po mednarodnem pravu," je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, ki meni, da izraelska politika gradnje naselbin spodkopava možnost rešitve dveh držav in obete za trajen mir.

"EU poziva Izrael, naj ustavi vse dejavnosti naseljevanja v skladu z obveznostmi, ki jih ima kot okupacijska sila," je še dodala.

Odzvali so se tudi Združeni narodi, ki so prav tako ponovili svoje stališče, da so izraelske naselbine na okupiranem palestinskem ozemlju kršitev mednarodnega prava, s čimer so izrazili nestrinjanje z administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v ponedeljek sporočil, da judovske naselbine na Zahodnem bregu za Washington niso več nezakonite. "Po podrobni preučitvi vseh argumentov pravne razprave smo ugotovili, da vzpostavitev izraelskih civilnih naselbin na Zahodnem bregu sama po sebi ni v nasprotju z mednarodnim pravom."

Oster odziv Palestine

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je sporočil, da je ameriška poteza "v popolnem neskladju z mednarodnim pravom", generalni tajnik Palestinske osvobodilne organizacije Saeb Erekat pa meni, da odločitev ZDA vnaša "pravo džungle", poroča BBC.

Sorodna novica ZDA izraelskih naselbin na Zahodnem bregu nimajo več za nezakonite

Nasprotno meni izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je potezo Washingtona označil za "popravo zgodovinske napake".

Stališče ZDA je v nasprotju s stališči EU-ja

Izrael je po vojni leta 1967 okupiral Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem in tam zgradil okoli 140 nezakonitih naselbin, na katere je naselil okoli pol milijona judovskega prebivalstva. Združeni narodi in večina mednarodne skupnosti imajo gradnjo naselbin in naseljevanje judovskega prebivalstva za nezakonito. Glede tega je soglasno tudi mednarodno pravo.

Kljub temu pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu v letošnji predvolilni kampanji obljubil, da bo v primeru izvolitve Izraelu priključil okupirani Zahodni breg.

EU: Gradnja naselbin je nezakonita