Iz New Yorka je v večernih petkovih urah sledil nov udarec evru in 17 članicam, med katerimi je tudi Slovenija. Foto: Reuters
Iz New Yorka je v večernih petkovih urah sledil nov udarec evru in 17 članicam, med katerimi je tudi Slovenija. Foto: Reuters
Bonitete evroobmočja padajo

Skupaj s Slovaško, Avstrijo, Francijo in Malto je bila ocena Sloveniji znižana za eno stopnjo - ocena naši državi je padla z AA- na A+, vendar z negativnimi napovedmi za naprej, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža. Španija, Ciper, Italija in Portugalska pa so padli za dve točki.

Francija, drugo najpomembnejše evropsko gospodarstvo, je izgubila oznako AAA. Znižanje naj bi bilo posledica visokega javnega dolga in izpostavljenost bank grškemu in italijanskemu dolgu.

Nemčija in Nizozemska zadržali trojni A
Med 17 članicami evrskega območja se ocena s trojnega A-ja ni znižala Nemčiji, Nizozemski, Luksemburgu in Finski. Omenjena četverica držav ostaja edina v evroobmočju z najvišjo oceno pri hiši Standard & Poor's. Poleg teh držav so ocene ohranile tudi Belgija, Estonija in Irska.

Preostali dve ključni bonitetni agenciji Moody's in Fitch bi lahko že v kratkem sledili s svojim znižanjem. Evropske borze so se na napovedi že odzvale s potopitvijo tečajev.

Francoski izpad iz elitnega kluba trojnega A-ja pomeni, da EFSF (Evropski sklad za zaščito evra) ocene AAA ne more več imeti. "To bo kratkoročno malce razdražilo finančne trge, toda to ne bi smela biti prevelika ovira, saj tudi ZDA in Japonska nimajo več trojnega A-ja," je dejal vodilni ekonomist Commerzbanka Joerg Kramer.

S & P je 5. decembra 15 članicam območja evra, tudi Nemčiji in Franciji, zaradi poglabljanja krize v območju skupne evropske valute zagrozil z znižanjem bonitetne ocene. Razlog za takratno odločitev je bila zaskrbljenost agencije nad "morebitnim učinkom poglabljanja politične, finančne in denarne krize znotraj območja evra" na članice evrske skupine. Bojijo se namreč, da bi se zaradi finančne krize, ki jo povzročajo dolžniške težave, lahko poslabšale gospodarske napovedi Slovenije in drugih držav, s tem pa tudi možnost stabilizacije javnih financ.

Rehn odločitev obžaluje in označuje za neprimerno
Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's obžaluje in jo označuje za neprimerno. V razmeroma hitrem odzivu na informacijo o nižjih bonitetnih ocenah je tako dejal: "Potem ko smo preverili, da tokrat ne gre za nesrečo, obžalujem neprimerno odločitev glede bonitetne ocene več držav v območju evra, ki jo je danes sprejel Standard & Poor's, in to v času, ko območje evra na vseh frontah odločno ukrepa v odzivanju na krizo."

Njegov hiter odziv potrjuje resnost razmer, saj se Komisija do zdaj na odločitve bonitetnih hiš večinoma ni želela odzivati. Ob tem je Rehn še poudaril, da si območje evra z ukrepanjem prizadeva za potrebno fiskalno konsolidacijo in strukturne reforme v članicah Unije, rešuje ranljivost bančnega sektorja ter krepi mehanizme za zaščito evra in gospodarsko upravljanje. "Nedavne odločitve EU-ja, skupaj z ukrepanjem Evropske centralne banke, so ključne za rahljanje napetosti na trgu državnih obveznic," je še dejal komisar.

Bonitete evroobmočja padajo