Pahor je prepričan, da bo dogovor slovenskega vrha v vili Podrožnik pomembno vplival na sprejemanje fiskalnega pravila v Sloveniji. Foto: EPA
Pahor je prepričan, da bo dogovor slovenskega vrha v vili Podrožnik pomembno vplival na sprejemanje fiskalnega pravila v Sloveniji. Foto: EPA
Borut Pahor
Pahor je prepričan, da je Slovenija v položaju, ko lahko predlaga kompromise. Foto: Reuters

Slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, je po koncu vrha v Bruslju, na katerem so govorili tudi o zmanjševanju brezposelnosti predvsem med mladimi, povedal, da je bila Slovenija omenjena kot dober primer zaposlovanja mladih, saj je brezposelnost mladih pri nas manjša od evropskega povprečja. Pahor je na vprašanje, kaj evropske partnerje v Sloveniji najbolj skrbi, odvrnil, da ima Slovenija v Bruslju in med evropskimi partnerji veliko zelo iskrenih prijateljev, ki ji odkrito povedo, da mora pohiteti in ne sme zaostajati.

"Nepovraten korak evrskega območja k fiskalni uniji"
Pahor tokrat o referendumskem pravilu v Sloveniji, ki bi lahko zavrl procese odločanja, s kolegi ni govoril, je pa to bila tema po zavrnitvi pokojninske reforme, ko se je postavljalo vprašanje, ali lahko referendum postane instrument tistih, ki nasprotujejo spremembam.

Sprejeti dogovor o strožji proračunski disciplini po mnenju Pahorja pomeni "nepovraten korak območja evra k fiskalni uniji" in kaže, da se Evropa suče vse hitreje, kar je tudi sporočilo Sloveniji, da pri ukrepanju ne sme oklevati. Ključno se mu zdi, da Slovenija takoj dobi novo vlado. "Čim prej je že zelo prepozno," je opozoril in dodal, da utegne marsikoga hitrost sprejetja odločitve o novi pogodbi presenetiti, vendar je kriza EU prisilila, da se zasuka hitreje. "Evropa se suče zelo hitro in doma pri odzivu na te spremembe ne smemo, zlasti če želimo biti aktiven del teh sprememb, nič oklevati," je poudaril.

"Te pogodbe smo veseli," je še dejal Pahor. Dokument po njegovih besedah sicer prinaša veliko odgovornost, a tudi instrumente, da se s skupno fiskalno politiko doseže izhod iz krize, ki bo dolgoročno pripomogel ne samo k vzdržni javni blagajni, ampak tudi k rasti in zaposlovanju, zlasti mladih.

Slovenski vrh našel odgovor
Pahor je izrecno poudaril pomen nedavnega dogovora slovenskega političnega vrha v vili Podrožnik pri potrjevanju odločitev glede fiskalne pogodbe in sprememb stalnega mehanizma za stabilnost evra v Sloveniji. Ta dogovor pomeni, da je slovenska politika našla odgovor na vprašanje, kako bo usklajevala ključne strateške odgovore na vprašanja časa. "To je to, kar potrebujemo, instrument, ki bo pomenil način oblikovanja nacionalnega konsenza o strateških zadevah," je dejal. "O tem se premalo govori ... To je za Slovenijo velika stvar. Danes tega še ne cenimo, a jutri nam bo ta instrument še kako prav prišel," je dodal.

Pahor je poudaril, da bo leto 2012 "prelomno v mnogočem v evropski politiki", in opozoril, da v EU-ju narašča politična napetost, ki se za zdaj še primerno uravnava. "Če bi se zgodilo, da bi te politične napetosti bodisi znotraj držav ali med državami postale prevelike in jih Evropi ne bi uspelo absorbirati z odločitvami, bi to pomenilo velik udarec evropski ideji, tudi velik udarec za prihodnost Slovenije," je menil.

Pahor zmerno optimističen
To, da je Slovenija v položaju, ko lahko tudi predlaga kompromise, skozi katere evropska družina živi, ne pa da jih samo sprejema, je po njegovih besedah "velik privilegij". "Naj se ta privilegij v naslednjih letih zaradi naše neaktivnosti ne sprevrže v coklo," je pozval. Pahor sicer gleda "na stvari s slovenskega zornega kota z nekim zmernim optimizmom". "Imamo priložnost. Od nas je odvisno, ali jo bomo zgrabili ali ne. To ni samo stvar nove vlade, ampak vseh, ki sodelujemo v politiki," je poudaril.

Pahor meni, da ni mogoče ohraniti evropske ideje v 21. stoletju ob vseh mednarodnih izzivih brez poglobljene politične unije in da bo potrebna razprava o tem tudi v Sloveniji, saj je to "sestavni del družbe, ki razume duh časa in prihodnosti".