"Bil sem na sestanku, ki je trajal šest, sedem ur, in odhajam pod močnim vtisom, da imamo z reformami možnosti za prvo evropsko ligo," je prepričan premier. Foto: MMC RTV SLO
Tesnejše usklajevanje politik evrskih držav

Predsednik vlade Borut Pahor je v Bruslju ob odhodu z vrha Evropske unije poudaril, da domov odhaja "pod močnim vtisom, da imamo Slovenci z reformami, ki jih izvajamo, vse možnosti, da se kvalificiramo v prvo evropsko ligo za razvoj".

Vendar pa tja po njegovih besedah ne bomo prišli, če se bo izvedel referendum o pokojninski reformi in bo ta padla. "In to je glavno sporočilo, ki ga nesem domov v Slovenijo," je dodal.

Slovenija podpira predloge Merklove
Naša država sicer podpira šest predlogov za tesnejše usklajevanje ekonomskih politik v območju evra, imenovanih "pakt za konkurenčnost", ki jih je v Bruslju evropskim voditeljem predstavila nemška kanclerka Angela Merkel.

Nemški predlogi se nanašajo na opustitev plačne indeksacije, medsebojno priznavanje poklicnih kvalifikacij, oblikovanje skupne osnove za davek na podjetja, pokojninsko reformo, ustanovitev nacionalnih načrtov za reševanje bančnih kriz in vzpostavitev zakonodajnih ukrepov, ki bodo pripomogli k doslednim fiskalnim politikam držav prek tako imenovanega alarmnega mehanizma za dolg.

Tesnejše usklajevanje politik evrskih držav