"Mislimo, da je to slabo, in ostajamo zavezani temu procesu," je po sestanku z Rehnom in Jandrokovićem dejal Žbogar. Foto:

Hrvaška stran se je znašla na neki točki, ko ni pripravljena na nadaljnje korake. Tak način ni evropski, da se vkoplješ in ne narediš nič.

Milan Balažic, uradni govorec MZZ-ja

Dovolj je te farse in pingponga s Hrvaško. Slovenci od nas ne morejo dobiti tistega, kar želijo; naj sedaj poskušajo pri Berlusconiju.

Ivo Sanader, hrvaški premier
Borut Pahor in Samuel Žbogar
Hrvaška stran je z odločitvijo, da izstopi iz procesa komisarja za širitev Ollija Rehna, "pravzaprav zapravila možnost, da uredimo vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško ter s tem spodbudimo vsestransko sodelovanje med državama na bistveno višji ravni", pravi premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Bili smo blizu rešitvi. To bi bila za Hrvaško najhitrejša pot, da nadaljuje pogajanja. Vsak drug proces bo trajal precej dlje.

Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve
Rehnova pobuda očitno propadla

Slovenski zunanji minister se je namreč v Bruslju srečal z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem, da bi se dogovorili, ali bo nov osnutek predloga, ki ga je Rehn dopolnil z nekaterimi slovenskimi pripombami na prvi osnutek, lahko podlaga za nadaljnje pogovore.

"To, kar se je zgodilo danes, je - vsaj zaenkrat, ne bodimo pesimisti in mislimo, da za vedno - zapravilo možnost, da uredimo mejno vprašanje," je Hrvaško odločitev komentiral premier Borut Pahor.

Zatrdil je, da dokler Hrvaška ne bo našla poti, kako urediti vprašanje prejudicev tako, da to ne bo ogrožalo vitalnih interesov Slovenije, do takrat Slovenija svojega stališča ne bo spremenila. "Se pravi, Hrvaška mora, če želi nadaljevati pogajanja, urediti vprašanje spornih dokumentov, ki so vneseni v pogajalski proces," je dodal.


Slovenija je pogovore pripravljena nadaljevati
"Mi smo zelo hvaležni komisarju Rehnu za vse njegove napore in predvsem za njegovo potrpežljivost," je dejal minister Žbogar.

Slovenija po njegovih besedah ostaja zavezana temu procesu in ga je pripravljena nadaljevati, kadar koli bi komisar Rehn ali kdo drug menil, da je to potrebno oziroma, ko bi videl možnost, da se proces nadaljuje.

Na vprašanje, kako zdaj naprej, kakšne so možnosti za nadaljnje korake pri reševanju meje in zastoju Hrvaške v pogajanjih z EU-jem, pa je Žbogar odgovoril: "Tega problema si nismo mi izmislili, to je hrvaški problem in Hrvaška bo morala najti tudi rešitev."

Minister Žbogar je za Odmeve še dejal, da se mu zdi nenavadno, da so na eni strani potekala pogajanja z Evropsko komisijo, v istem času pa je premier Sanader predstavljal svoja predloga za rešitev vprašanja meje med državama. Na vprašanje, ali kdo stoji za Hrvaško odločitvijo, pa je dejal, da za državo ne stoji nihče, kakšne posebne podpore ni čutiti, prej presenečenje, da je do tega prišlo. Glede tega, kaj sledi, pa je Žbogar dejal, da bo potreben nek premor, premislek, saj se Slovenija ne more takoj odzvati in začeti nek nov proces, ko Hrvaška po eni strani pogajanja zavrne, po drugi strani pa predlaga neke nove rešitve.

Jandroković navedbe zavrača
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković pa je novico o iztopu iz Rehnovega procesa odločno zavrnil in dejal, da je Hrvaška doslej edina stran, ki je sprejela Rehnov predlog, danes pa predstavila še dve morebitni rešitvi.

Konec z Rehnovim predlogom?
Hrvaško odločitev je za MMC potrdil tudi uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic, ki je dejal, da jih tak odziv Hrvaške žalosti, to pa verjetno pomeni tudi, da je Rehnova pobuda resno ogrožena, če ne celo pri koncu.

"Če bomo izšli iz kroga Rehnovega predloga, se bo poskušalo najti kakšen drug način reševanja, a je precej odvisno od Hrvaške," nam je pojasnil Balažic in dodal, da se je Hrvaška stran znašla na neki točki, ko ni pripravljena na nadaljnje korake. Zanj tak način, da "se vkoplješ in ne narediš nič", ni evropski.

O nadaljnjih korakih Balažic še ni mogel kaj dosti povedati, dejal je le, da bodo potrebni razmislek, analiza in posveti z evropskimi partnerji, EU-jem in Evropsko komisijo, obenem pa je še enkrat poudaril, da je veliko odvisno od pripravljenosti Hrvaške na pogajanja.

Jandroković: Blokada zdaj problem EU-ja
Hrvaša medtem še vedno meni, da bi Slovenija morala umakniti blokado njihovih pristopnih pogajanj. Prav slovenska blokada je sedaj za hrvaškega zunanjega ministra problem Unije.

Vzrok za to je našel v argumentu, da gre za dvostransko vprašanje, Hrvaška pa izpolnjuje pogoje za odpiranje in zapiranje poglavij ter se obnaša z evropskimi vrednotami in kriteriji. "Osem mesecev, kolikor traja blokada, nismo stali na mestu in tega časa nismo vrgli stran," je dejal novinarjem. O Rehnovem predlogu pa je pojasnil: "Če me nekdo prepriča, da zahtevamo več ali kaj drugega ko to, kar je v skaldu z evropskimi kriteriji in načeli, da zahtevamo več od drugih držav, ki so postale članice EU-ja, potem bom z veseljem spremenil svoje stališče."

Zmotil naj bi jih nabor sodnikov
Hrvaški portal Večernji.hr kot razlog hrvaške zavrnitve predloga navaja slovensko dopolnilo, ki ga je upošteval Rehn. Slovenija je predlagala, naj arbitre oziroma sodnike, ki bodo odločali o meji, določita državi v postopku in ne Mednarodno sodišče v Haagu, spisek, iz katerega bi državi izbirali, pa bi predložil Rehn.

Rehn naj bi danes spisek morebitnih sodnikov že predstavil, a se po pisanju tega portala Hrvaška z njimi ni strinjala, saj naj ne bi bilo med njimi nobenega uglednega mednarodnega sodnika.

"Dovolj je te farse in pingponga s Hrvaško. Slovenci od nas ne morejo dobiti tistega, kar želijo; naj sedaj poskušajo pri Berlusconiju," pa je v enem izmed intervjujev o reševanju mejnega spora dejal predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader.

"Vprašanje meje je dvostranski problem"
Da na srečanju ni bilo napredka, sicer obžaluje tudi Rehn in ob tem poudarja, da je vprašanje meje dvostranski problem, je po sestanku povedala komisarjeva tiskovna predstavnica Krisztina Nagy.

Dodala je, da je pogajalski proces od januarja potekal dobro, odprto pa je ostalo le še omejeno število vprašanj, vendar pa na žalost obe strani danes glede njih nista uspeli doseči napredka. Komisar bo o izidu sestanka sedaj obvestil sedanje češko in prihodnje švedsko predsedstvo EU-ja.

A. S./ S. Z.

Hrvaška stran se je znašla na neki točki, ko ni pripravljena na nadaljnje korake. Tak način ni evropski, da se vkoplješ in ne narediš nič.

Milan Balažic, uradni govorec MZZ-ja

Dovolj je te farse in pingponga s Hrvaško. Slovenci od nas ne morejo dobiti tistega, kar želijo; naj sedaj poskušajo pri Berlusconiju.

Ivo Sanader, hrvaški premier

Bili smo blizu rešitvi. To bi bila za Hrvaško najhitrejša pot, da nadaljuje pogajanja. Vsak drug proces bo trajal precej dlje.

Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve
Rehnova pobuda očitno propadla