Člani parlamentov vseh držav Zahodnega Balkana so izrazili naklonjenost širitvi, največ nesoglasij je sicer med Severno Makedonijo in Bolgarijo. Foto: Evropski parlament
Člani parlamentov vseh držav Zahodnega Balkana so izrazili naklonjenost širitvi, največ nesoglasij je sicer med Severno Makedonijo in Bolgarijo. Foto: Evropski parlament

Današnja razprava je pokazala, da je ideja širitvenega procesa zelo živa in "uživa podporo tudi v tem širšem parlamentarnem delu", je po srečanju dejal predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

Za Slovenijo je bilo današnje srečanje zanimivo predvsem z vidika predsedovanja Svetu EU-ja, saj je Zahodni Balkan ena od prioritet predsedovanja, je povedal Zorčič in izrazil prepričanje, da bodo prav signali, ki so danes prišli s tega srečanja, velik izziv za slovensko predsedovanje.

Hkrati se je na razpravi pokazalo, da so nekatera dvostranska nesoglasja še vedno zelo živa. Zorčič je omenil spor med Severno Makedonijo in Bolgarijo. Ta blokira pristopna pogajanja med Brusljem in Skopjem zaradi vprašanj v povezavi z makedonskim jezikom in identiteto.

Zorčič je izrazil namero, da bi Slovenija v času svojega predsedovanja skušala doseči pospešek procesa evropske integracije tega območja. Razmišljajo tudi o tem, da bi v Sloveniji pripravili srečanje predsednikov parlamentov držav Zahodnega Balkana.

"Zahodni Balkan predstavlja naše bližnje okolje, povezani smo zgodovinsko in imamo razvito gospodarsko sodelovanje, zato smo še posebej motivirani za širitev EU-ja na države s tega območja," pa je Zorčič poudaril na srečanju, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju.

Foto: Evropski parlament
Foto: Evropski parlament

Opozoril je na negativne vidike upočasnitve procesa širitve Unije na Zahodni Balkan. "Nadaljnje zavlačevanje integracijskega procesa bi močno škodilo tako državam Zahodnega Balkana, ki so zavezane idejam EU-ja, kot tudi evropskim prizadevanjem, da se na tem območju zagotovijo trajni mir, stabilnost in sodelovanje ter se uveljavijo evropski standardi in vrednote," je dejal Zorčič.

Tokratnega drugega vrha so se na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija poleg predsednika DZ-ja udeležili predsedniki parlamentov Albanije, BiH-a, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije ter podpredsednik parlamenta Portugalske, ki predseduje Svetu EU-ja.

Sassoli: Širitev kot naložba v stabilno in močno Evropo

V skupni izjavi so potrdili osrednjo vlogo parlamentov pri napredovanju širitvenega procesa. "V skupni izjavi smo pozvali Svet EU-ja, naj izpolni svoje obljube in nujno odločno ukrepa za pospešitev širitvenega procesa. Evropska perspektiva in pristopni proces Zahodnega Balkana na podlagi dosežkov ostajata v političnem, varnostnem in ekonomskem interesu Unije. Širitev predstavlja bolj kot kdaj koli prej geostrateško naložbo v stabilno, močno in združeno Evropo," je sporočil Sassoli.

Pomiritev med Severno Makedonijo in Bolgarijo "zelo trd oreh"

Foto: Evropski parlament
Foto: Evropski parlament

Zorčič se je udeležil tudi srečanja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve. Na srečanju, na katerem so bili navzoči tudi bolgarski evroposlanci, se je pokazala tudi teža odnosov med Severno Makedonijo in Bolgarijo. Iz tega je bilo razvidno, da "bo pomiritev teh odnosov še zelo trd oreh", je še povedal v izjavi za dopisnike.

Ob robu vrha je imel Zorčič tudi vrsto dvostranskih pogovorov. Sešel se je s predsednikom sobranja Severne Makedonije Talatom Xhaferijem, ki se je zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije pri prizadevanjih za vstop v EU.

Sogovornika sta se strinjala, da lahko parlamenti odigrajo ključno vlogo pri ponovnem vzpostavljanju zaupanja v širitveno politiko EU-ja, države članice pa blokade pristopnih pogajanj ne bi smele izrabljati za namen razreševanja dvostranskih odprtih vprašanj.

Dačić in Zorčič za srečanje obeh parlamentov

S predsednikom srbske narodne skupščine Ivico Dačićem sta se dogovorila za čimprejšnje srečanje delegacij obeh parlamentov z namenom oživitve medparlamentarnega sodelovanja.

Evropski komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič pa je po srečanju z Zorčičem na Twitterju zapisal, da sta se pogovarjala o skorajšnjem predsedovanju Slovenije in vlogi nacionalnega parlamenta v tem obdobju, "še posebej ko gre za temeljne vrednote EU-ja - temelje, ki Evropejkam in Evropejcem omogočajo sožitje in blaginjo".