Rehn naj bi Sloveniji in Hrvaški predlagal, naj bo meja z ad hoc arbitražo dokončno določena do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Rehn naj bi Sloveniji in Hrvaški predlagal, naj bo meja z ad hoc arbitražo dokončno določena do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Vajgl
Jelko Kacin in Stipe Mesić
Türk odgovoril na Mesićeve izjave
OZP o Rehnovem predlogu

Evropska komisija naj bi predlagala vodjo arbitražne skupine, ki bi izbral dva pomočnika, po enega arbitra pa bi izbrala Ljubljana in Zagreb, poroča TV Slovenija. Namesto mediacije bi torej o meji odločala skupina mednarodnih pravnikov, njihova odločitev pa bi bila zavezujoča. Ad hoc arbitraža bi upoštevala tudi načelo pravičnosti oziroma zgodovinske in druge okoliščine.

Rehn naj bi predlagal tudi, da Slovenija blokado umakne, ko se bosta državi s podpisom oziroma parafom dogovorili o arbitraži. Sicer pa naj bi se s komisarjem slovenski in hrvaški zunanji minister srečala ponovno prihodnji teden.

Sloveniji meja pomembnejša od širitve
Mogoče rešitve mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško je za zaprtimi vrati obravnaval tudi Odbor DZ-ja za zunanjo politiko. Seje se je udeležil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, po koncu pa poslanci niso bili preveč zgovorni. Predsednik odbora Ivo Vajgl je povedal le, da je odbor razširil osnovna stališča slovenske vlade in dodal nekaj predlogov, kakšen naj bo pozitiven odgovor na Rehnovo pobudo, o podrobnostih pa ni želel govoriti.

Rehnova pobuda je pač edina
Člani odbora so se sicer strinjali, da je Rehnova pobuda edini uradno obstoječi predlog v tem trenutku, zato je to tudi edini predlog, ki vodi k rešitvi vprašanja odpiranja poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU-jem ter vprašanja meje.

Na odboru so tudi poudarili, da je Slovenija zainteresirana za evropsko perspektivo držav jugovzhodne Evrope, posebej držav Zahodnega Balkana, vključno s Hrvaško, da pa daje v tem trenutku prednost reševanju odprtih vprašanj s Hrvaško, posebej vprašanju meje.

Hrvaška z EU-jem čez 10 dni
Vajgl zato meni, da bi bilo modro in konstruktivno, da bi tudi Hrvaška odgovorila na Rehnov predlog. Najnovejša različica predloga evropskega komisarja za širitev je sicer daleč od sprva predlagane mediacije, kaj točno vsebuje, pa v javnosti ni znano.

Sicer pa je naslednja pristopna pogajalska konferenca Hrvaške in Evropske unije napovedana čez deset dni, diplomacija pa je v teh dneh zelo dejavna.

Mesić: Slovenski interes je odpiranje mej
Dejavno pa je ponovno svoja stališča izrazil hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je za časopis Nacional dejal, da je slovenski interes odpiranje meja, ne pa boj za nekaj kilometrov jadranske obale, ter da so nekatere države v EU vstopile, ne ker bi izpolnile pogoje, ampak iz geostrateških razlogov.

Kacin: Zaradi takih izjav se širi dvom o Hrvaški
Na to se je že odzval Jelko Kacin, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, ki pravi, da Mesić z javnim govorjenjem o domnevnem slovenskem interesu presega svoja pooblastila in pristojnosti Hrvaške ter posega v notranje zadeve Slovenije.

Hrvaška po Kacinovih besedah ni ranljiva zato, ker bi slovenska politična elita tako ocenjevala stanje stvari na Hrvaškem, ampak zato, ker z neverodostojnimi izjavami svojih najvišjih predstavnikov sama poraja in širi dvome o dosedanjih ocenah njene pripravljenosti in zrelosti za vstop v EU.

Sanader ponavlja svoja stališča
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je danes še enkrat ponovil stališče, da je tudi Slovenija leta 2004 v EU vstopila z istim mejnim problemom, zato lahko po njegovem v Unijo vstopi tudi Hrvaška. Dodal je, da je Hrvaška pred dnevi uspela postati članica Nata, kljub temu da mejni spor še ni rešen.

Prav tako bi Sanader rad obdržal prijateljske odnose iz časov skupne države, a pri tem poudarja, da mora slovenska politika vedeti, da se to prijateljstvo ne bo kupovalo s hrvaškim ozemljem.

A. S.

Türk odgovoril na Mesićeve izjave
OZP o Rehnovem predlogu