Hrvaška premierka Jadranka Kosor je pismo švedskemu premierju in trenutno predsedujočemu Svetu EU-ja, Fredriku Reinfeldtu (desno), poslala kar iz poslopja slovenske vlade. Foto: EPA
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je pismo švedskemu premierju in trenutno predsedujočemu Svetu EU-ja, Fredriku Reinfeldtu (desno), poslala kar iz poslopja slovenske vlade. Foto: EPA
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Pot nadaljnjim pogovorom je (znova) odprta. Foto: Reuters
Slovenija umika blokado, pogovori o meji se nadaljujejo

Kosorjeva je v pismu, ki je objavljeno na spletni strani hrvaške vlade, zapisala, da sta se na srečanju s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem na gradu Trakošćan 31. julija dogovorila, da sta nadaljevanje pristopnih pogajanja Hrvaške z EU-jem in urejanje dvostranskega spora o meji cilja obeh držav.

"V tem kontekstu, z namenom, da bi odpravili pomisleke, ki jih ima Slovenija glede nekaj pogajalskih poglavij, bi v imenu hrvaške vlade želela izjaviti, da niti en dokument v naših pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo ne more prejudicirati končne rešitve spora o meji med Hrvaško in Slovenijo. Zgoraj povedano se nanaša na vse dokumente in stališča, ne glede na to, ali so zapisana ali izrečena ustno, vključno z, med ostalim, zemljevidi, pogajalskimi stališči, pravnimi akti in z ostalimi dokumenti v kakršni koli obliki, ki so jih izdelali, predstavili ali navedli s strani republike Hrvaške v okviru pristopnih pogajanj z EU-jem. Obenem se omenjeno nanaša tudi na vse dokumente EU-ja in stališča, ki navajajo ali povzemajo zgoraj navedene dokumente in stališča," je napisala Kosorjeva.

Pojasnila je, da se bo rešitev ali način urejanja spora o meji iskal v nadaljevanju pogajanj med državama ob sodelovanju EU-ja. Švedsko predsedstvo je obvestila, da sta državi tudi soglašali, da bosta nadaljevali pogajanja o urejanju spora o meji, in sicer tako, "da ga bosta ali predali arbitražnemu sodišču ali sklenili dvostranski dogovor o skupni državni meji v skladu z glavnimi prioritetami, ki so izražene v pristopnem partnerstvu Evropske komisije in Hrvaške iz leta 2008" in z namenom, da ga uresničijo.

"Obe strani sta se tudi strinjali, da je 25. junij 1991 podlaga za reševanje mejnega spora in da noben enostranski dokument ali dejanje po tem datumu nima pravnega pomena za naloge katerega koli arbitražnega sodišča, ki ga bosta Hrvaška in Slovenija pooblastili za reševanje mejnega spora med njima, ali kakega drugega postopka v zvezi z reševanjem tega spora, in nikakor ne prejudicira izida postopka," piše hrvaška premierka.

"Glede na to, da je Hrvaška na ustrezen način odpravila zaskrbljenost Slovenije glede meje med Hrvaško in Slovenijo, pozivam švedsko predsedstvo, da skliče medvladno konferenco, tako da bi se takoj nadaljevala pristopna pogajanja Hrvaške z EU-jem," je ob koncu pisma zapisala hrvaška premierka.

Slovenija umika blokado, pogovori o meji se nadaljujejo