Mesić meni, da ima Hrvaška dovolj časa, da nadoknadi zamujeno, če se bodo pogovori z EU-jem končali do konca leta. Foto: EPA
Mesić meni, da ima Hrvaška dovolj časa, da nadoknadi zamujeno, če se bodo pogovori z EU-jem končali do konca leta. Foto: EPA
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Kosorjeva in Pahor sta bila zadovoljna po doseženem dogovoru. Foto: Vlada
Hrvaško morje
Pahor in Kosorjeva sta se dogovorila, da mora biti mejno vprašanje rešeno pred ratifikacijo vstopa Hrvaške v EU v slovenskem parlamentu. Foto: EPA

"Škoda je, da se je tako dolgo čakalo z reševanjem problema. Za dve mali državi je pomembno, da dobro sodelujeta, to je pa tudi pomembno sporočilo za druge, da je mogoče z dogovorom rešiti veliko. Dobro je, da smo se začeli sporazumevati, saj to pomeni, da bo dosežen dogovor," je dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki upa, da se bodo pogovori o vstopu v EU končali do konca leta.

Na vprašanje, zakaj je dogovor dosežen zdaj in ne takrat, ko je bil na čelu hrvaške vlade Ivo Sanader, je Mesić dejal, da so se pogajanja začela dosti prej, s predstavitvijo argumentov. "Pogajanja so takšna stvar, na katerih se dogovor doseže, ko je situacija zrela za sprejetje odločitev in to se je dejansko zgodilo," je še dejal Mesić.

"Nobena stran ni zmagala"
Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z Evropsko unijo Vesna Pusić ocenjuje, da gre za pozitiven premik za obe državi in tudi EU, ob tem pa opozarja, da ne gre za nobeno veliko zmago nobene strani.

Pusićeva je spomnila, da je bilo izgubljeno skoraj leto dni, po njenih besedah "deloma zaradi nesposobnosti hrvaške strani, da bi našla rešitev, vendar tudi zaradi nepripravljenosti slovenske strani, da gre proti kompromisu".

Ob tem je Pusićeva še opozorila, da bo ključno mnenje slovenskega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ne glede na to, da slovenska vlada očitno podpira sklenitev sporazuma. Dodala je, da je v stiku s slovenskimi kolegi in da ocenjuje, da bo na seji odbora "živahno in dinamično".

"Bolje zdaj, kot pa nikoli"
Prvak hrvaške opozicije in predsednik socialdemokratov Zoran Milanović je ocenil, da je bilo izgubljenega veliko časa, sicer pa, da je boljše, da so dosegli dogovor "zdaj, kot pa nikoli". Poudaril je, da sta danes jasni dve zadevi - da je Slovenija popolnoma odstopila od svojih stališč glede nepopustljivosti pri blokadi hrvaških pogajanj in da je sprejela vse, kar je Hrvaška ponujala pred letom dni, ko je Zagreb trdil, da je pripravljen na izjavo, da njegovi pogajalski dokumenti ne prejudicirajo meje.Milanović je izpostavil, da ne ve, kako bo slovenski premier Borut Pahor omenjeno pojasnil v Sloveniji. Dodal je, da najverjetneje predsedujoča EU-ju Švedska in druge članice EU-ja niso hotele več spremljati zgodbe med Slovenijo in Hrvaško, zato so pritisnile na Ljubljano.

Slovenci pokazali, kako se vodi zunanja politika
Predsednik Istrskega demokratskega zbora Damir Kajin meni, da je z dogovorom oslabljen hrvaški položaj, saj je Hrvaška odstopila od mednarodnega pravosodnega telesa, s pomočjo katerega bi se reševal ta dvostranski spor.

"Kako dober je ta pristop, bo pokazal čas, ampak zakaj je bilo treba tako dolgo spravljati ob pamet hrvaški narod, če se zdaj vidi, da je bilo spor mogoče rešiti v dveh mesecih in pol," je dejal Kajin in dodal, da so Slovenci še enkrat pokazala, kako se vodi zunanja politika.