Plenković je v Bruslju sestankoval s pristojnimi uradniki evrskega območja. Foto: EPA
Plenković je v Bruslju sestankoval s pristojnimi uradniki evrskega območja. Foto: EPA

Na srečanju je izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo ovirala vključitve Hrvaške v mehanizem deviznih tečajev (ERM II), ki je prvi korak za uvajanje evra.

"V tej fazi mislim, da ne. Pomembno je, da uveljavimo reforme, kot smo načrtovali. To so nadzor bank, vprašanje boljšega upravljanja splošno na ravni državne uprave in vprašanja, ki se nanašajo na statistiko," je Plenkovićevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Juncker je pohvalil hrvaško pripravljenost za vstop v ERM II. Foto: EPA
Juncker je pohvalil hrvaško pripravljenost za vstop v ERM II. Foto: EPA

Plenković se je srečal tudi s predsednikom evrske skupine Mariem Centenom ter predsednikom delovne skupine za evro Hansom Vijlbriefom. V sredo je opravil pogovore tudi s podpredsednikom Evropske komisije, ki je pristojen tudi za evro in socialni dialog, Valdisom Dombrovskisom.

Po petkovih srečanjih je novinarjem v Bruslju povedal, da je med srečanji "praktično senzibiliziral" svoje sogovornike za naslednje hrvaške poteze, kot je pismo o nameri Hrvaške o vstopu v ERM II, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pričakuje, da se bo Hrvaška pridružila tečajnemu mehanizmu v približno letu dni. Glede na pričakovanja naj bi se to zgodilo pred koncem hrvaškega predsedovanja EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta.

Juncker: Hrvaška je popolnoma pripravljena

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je med nedavnim obiskom na Hrvaškem izjavil, da je Hrvaška popolnoma pripravljena, da bi se kmalu pridružila ERM II.

Sodelovanje v mehanizmu ima štiri stopnje in poteka najmanj dve leti, tako da uvajanje evra na Hrvaškem nikakor ne bo mogoče pred letom 2023. V Zagrebu ne želijo ugibati, kdaj bodo lahko dokončno odpravili kuno in uvedli evro.